Időnként ki kell jelölni a gasztronómiai mérföldköveket, hogy tudjuk: mihez képest különleges az, amit éppen eszünk. A friss, tavaszi zöldségeknél nincs jobb, így nem árt néha elővenni a nagyi recepjeit, és megkóstolni, milyen az ízük csak úgy, önmagukban.
Ehhez a leveshez kétféle spárgát, zsenge sárgarépát és petrezselyemgyökeret, újkrumplit, friss főzőhagymát, petrezselyemzöldet, házi vajat és tejfölt használtam - "megbolondításról" ez esetben szó sem lehet, csak egy csipet fehérbors és só került bele.
Vigyázat, családi adag!
Hozzávalók:
- 1 csomag fehérspárga
- 1 csomag zöldspárga
- 4 zsenge sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 csomag petrezselyemzöld
- 5-6 szem újkrumpli
- 2 közepes fej főzőhagyma
- 6 dkg vaj
- 3 dl tejföl
- só, őrölt fehérbors
A vajat egy lábosban megolvasztjuk, és megpároljuk benne a felaprított hagymát. A zöldségeket szintén megtisztítjuk, feldaraboljuk, és az üvegesedő hagymához adjuk, kivéve a petrezselyemzöldet és a spárgasípokat, melyeket félreteszünk. A lábost lefedjük, takarékra állítjuk a lángot, és együtt pároljuk őket, míg mindegyik levet ereszt, majd felengedjük vízzel, hogy épp elfedje, megsózzuk és puhára főzzük. Akkor levesszük a tűzről, pépesítjük - ha szükséges, felengedjük egy kis vízzel, hogy ne püré legyen belőle, hozzákeverjük a tejfölt, beletesszük a spárgasípokat és együtt főzzük még néhány percig. Tálalás előtt borsozzuk, és friss petrezselyemzölddel megszórva tesszük az asztalra.