Meggyes-mákos rétesbatyu vaníliasodóval
Tobzódom a szezon gyümölcseiben, bár őszintén szólva nyersen nem sokat eszem belőlük. Általában megelégszem azzal a menynyiséggel, míg a piacon "letesztelem", elég édes-e az eladásra kínált áru. Számomra az igazi örömök a konyhában kezdődnek: mi készüljön belőle? Ilyenkor újra és újra rácsodálkozom a rétestészták nagyszerűségére: a belecsomagolt gyümölcs szinte frissen, de forrón kerül ki a sütőből, körülötte a ropogós tésztakéreg. Az örömök csúcsa a tányéron teljesedik be, mikor rákerül az öntet és a porcukor. Hát szerintem ez a gyümölcsfogyasztás felsőfokon!
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 1 csomag leveles tészta, 6 egyenlő kockára vágva
- 12 evőkanál darált mák, porcukorral elkeverve
- Kb. 30 szem kimagozott meggy
- porcukor és darált mák a beszóráshoz
A vaníliasodó receptje:
http://ketcicakonyhaja.blog.hu/2010/11/15/kortes_dios_retes_csokival_melirozott_vaniliaontettel
Ez esetben természetesen pálinka és csoki nélkül készül.
A levelestészta-kockák közepébe halmozunk egyenként két evőkanál cukrozott, darált mákot és 4-5 szem kimagozott meggyet. Kis batyukat hajtogatunk belőle, hogy a töltelék ne tudjon kifolyni, és 180 fokos sütőben, kb. 20 perc alatt ropogósra sütjük őket. Közben elkíszítjük a vaníliasodót - ezzel együtt, kevés porcukorral megszórva tálaljuk.