Sárgabarackdzsem dinnyével és pálinkával
Azt, hogy a pálinka fertőtlenít, mindig tudtam - de tartósításra most használtam először. Nemrégiben a Pest-Buda étteremben kenyérlángos kóstolgatás közben, Litauszki Zsolt kreatív séffel beszélgetve szóba került a befőzés is. Elemeztük a szörpkészítési technikákat, majd a lekvárfőzésre és -tartósításra terelődött a szó. Mivel én említettem, hogy gyakran készítek pálinkával ízesített dzsemeket, Zsolt javasolta, hogy próbáljam ki csíramentesítésre is: az üvegbe mert lekvár tetejére öntsek egy picikét, gyújtsam meg, és ezt követően fedjem le az üveget. Szeretek "tüzeskedni", nem tartott hát vissza semmi most, hogy a barackbefőzésre került a sor. Jó délutáni játék volt, de "szériamunkában" nem vállalom: örülök, hogy néhány kisebb égési sérüléssel megúsztam. De remélem, a végeredményen érezhető lesz az áldozatos erőfeszítés...
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
A RECEPTET ELSŐ SZAKÁCSKÖNYVEM 221. OLDALÁN IS MEGTALÁLOD.
MEGRENDELHETŐ ITT.