A nyár ajándékai nemcsak fán vagy bokron nőnek – a veteményesben is találhatunk néhányat. Egyik kedvencem a cukkini, különösen a zsenge, arasznyi „bébicukkinit” kedvelem, most ebből főztem levest.
Hozzávalók:
- 4 db zsenge cukkini
- 1 liter zöldség alaplé
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál friss, aprított kakukkfű
- 3 evőkanál olívaolaj
- só, bors
- 200 g mascarpone
Három karikára vágott cukkinit az olívaolajon megpárolunk, félúton hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, sózzuk, borsozzuk. Néhány perc múlva, mikor már kiengedte a levét, felöntjük az alaplével, és puhára főzzük, majd leturmixoljuk. A mascarponéra egy külön tálban szedünk egy kis levest, azzal simára keverjük és hozzáadjuk. Beleszórjuk a kakukkfüvet, és tíz percig lefedve állni hagyjuk. Közben a maradék cukkinit (egy darabot) felkarikázzuk és grillserpenyőben megsütjük, hogy szép piros legyen – ezzel tálaljuk a levest.