Mert a kánikulában is kell egy kis szénhidrát!
Ez a tészta azért alkalmas a "kánikulatészta" címre, mert melegen és hidegen is egyformán fogyasztható, mivel nem tartalmaz olyan alapanyagot, amely kihűlés után nem, vagy kevésbé élvezetes, sőt! Én a hideg, olívaolajon párolt hagymát citrommal, borssal és kesudióval önmagában is meg tudnám enni.
Hozzávalók:
- 450 g penne tészta
- 2 közepes fej hagyma, szeletelve
- 3 evőkanál olívaolaj
- 10 dkg szárított paradicsom, aprítva
- 1 nagyobb citrom héja és leve
- 20 dkg durvára darált kesudió
- só, frissen őrölt fekete bors
- 1 evőkanál friss kakukkfű
A tésztát a szokásos módon kifőzzük, 'al dente' állagúra. Közben egy serpenyőben az olajon megpároljuk a hagymát, sózzuk, borsozzuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a szárított paradicsomot, a citrom lereszelt héját és a levét. A leszűrt tésztát hozzákeverjük az ízesített hagymához, majd tálaláskor megszórjuk kesudióval és kakukkfűvel. Fogyaszthatjuk terített asztal mellett, egy kellemesen lehűtött fehérborral, de adott esetben a strandon is, hidegen, dobozból... (mint én ma). Jó étvágyat hozzá!