Fűszerecet, fűszerolaj és zöldfűszeres mézlikőr
A múltkor általánosságban írtam már a fűszerolajok, ecetek készítéséről, de konkrét recepteket és saját készítményeim fotóját akkor még nem tudtam megmutatni. Azóta túlestem a kamrafeltöltésnek ezen a részén, így megnézhetitek, mi kerül a blogon szereplő ételekbe a közeljövőben.
Tárkonyos fűszerecet
- 3-4 friss tárkonyág
- 2 érett nektarin, gerezdekre vágva
- 5-6 szem borókabogyó
- 5-6 szem szegfűbors
- 7 dl tokaji furmintecet
Először a gondosan megmosott, leszárított fűszereket teszem az üvegekbe, majd felöntöm az ecettel, és bedugaszolom. Kb. két hét múlva lehet elkezdeni használni. Akkor akár ki is vehetjük belőle a növényeket és a fűszereket, mert az ecet ennyi idő alatt átveszi belőlük az aromákat és az ásványi anyag tartalmat. Használat közben viszont mindenképpen távolítsuk el azokat a növényeket, melyeket már nem fed el a folyadék, mert megromlik és tönkreteheti az ecetünk ízét is.
Kakukkfüves mézlikőr
- 2.5 dl méz
- 2.5 dl vodka
- 2.5 dl tisztított víz
- 5-6 friss kakukkfűág
Először a mézet keverjük össze a vodkával, majd ehhez adjuk hozzá az előzőleg felforralt és visszahűtött vizet. Ha túl kemény vizet használunk, a likőr zavaros lesz. Legalább két hónapig állni hagyjuk, így pont az influenzaszezonra lesz tökéletes: mivel a kakukkfű a leghatékonyabb természetes antibiotikum, kincset ér majd.
Fűszerolaj
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 nagyobb rozmaring ág
- 2 kisebb kakukkfű ág
- 4-5 szem szegfűbors
- 4-5 szem borókabogyó
- 2 kisebb csilipaprika
- 5-6 szem bazsalikomlevél
- 6 dl extra szűz olívaolaj
A növényeket és a fűszereket az üvegbe tesszük, majd felöntjük az olajjal, hogy ellepje. Kb. két hét elteltével kezdhetjük használni.
Játék!
NYERJ BELÉPŐT A CSOKOLÁDÉFESZTIVÁLRA!
Látogass le Facebook oldalunkra, és jelöld meg magad a képen: egy hét múlva, szeptember 12-én ÖT PÁROS BELÉPŐT SORSOLUNK KI az így jelentkezők közül!
|