A Két Cica Konyhája

Zöldfűszerek folyadékba fojtva

Zöldfűszerek folyadékba fojtva

 

 Fűszerecet, fűszerolaj és zöldfűszeres mézlikőr

 

A múltkor általánosságban írtam már a fűszerolajok, ecetek készítéséről, de konkrét recepteket és saját készítményeim fotóját akkor még nem tudtam megmutatni. Azóta túlestem a kamrafeltöltésnek ezen a részén, így megnézhetitek, mi kerül a blogon szereplő ételekbe a közeljövőben.

 

Tárkonyos fűszerecet

 

- 3-4 friss tárkonyág

- 2 érett nektarin, gerezdekre vágva

- 5-6 szem borókabogyó

- 5-6 szem szegfűbors

- 7 dl tokaji furmintecet

 

Először a gondosan megmosott, leszárított fűszereket teszem az üvegekbe, majd felöntöm az ecettel, és bedugaszolom. Kb. két hét múlva lehet elkezdeni használni. Akkor akár ki is vehetjük belőle a növényeket és a fűszereket, mert az ecet ennyi idő alatt átveszi belőlük az aromákat és az ásványi anyag tartalmat. Használat közben viszont mindenképpen távolítsuk el azokat a növényeket, melyeket már nem fed el a folyadék, mert megromlik és tönkreteheti az ecetünk ízét is.

 

 

Kakukkfüves mézlikőr

 

- 2.5 dl méz

- 2.5 dl vodka

- 2.5 dl tisztított víz

- 5-6 friss kakukkfűág

 

Először a mézet keverjük össze a vodkával, majd ehhez adjuk hozzá az előzőleg felforralt és visszahűtött vizet. Ha túl kemény vizet használunk, a likőr zavaros lesz. Legalább két hónapig állni hagyjuk, így pont az influenzaszezonra lesz tökéletes: mivel a kakukkfű a leghatékonyabb természetes antibiotikum, kincset ér majd.

 

 

 

Fűszerolaj

 

- 4 gerezd fokhagyma

- 1 nagyobb rozmaring  ág

- 2 kisebb kakukkfű ág

- 4-5 szem szegfűbors

- 4-5 szem borókabogyó

- 2 kisebb csilipaprika

- 5-6 szem bazsalikomlevél

- 6 dl extra szűz olívaolaj

 

A növényeket és a fűszereket az üvegbe tesszük, majd felöntjük az olajjal, hogy ellepje. Kb. két hét elteltével kezdhetjük használni.

 

 

 

Játék!

 

NYERJ BELÉPŐT A CSOKOLÁDÉFESZTIVÁLRA!

 

Látogass le Facebook oldalunkra, és jelöld meg magad a képen: egy hét múlva, szeptember 12-én ÖT PÁROS BELÉPŐT SORSOLUNK KI az így jelentkezők közül!

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr593204807

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása