A töltött paprika mindig jó, de a legjobb az érett, édes őszi paradicsomból és kerti paprikából. Ha megkérdezik, mi a kedvenc ételem, ezt vágom rá gondolkodás nélkül – utána rögtön a spenót következik.
Az utóbbi időben sok házias jellegű receptet raktam fel a blogra, és meglepett milyen vitákat tud kiváltani például a tökfőzelék. Persze ahány ház, annyi szokás – igazából mindenki a mama főztjét szereti, tehát azt, amit megszokott. Ezeket az ételeket én is így készítem, különleges fűszerezés, „varázslások” nélkül.
Egyébként a töltött paprika az, ami nálunk még „házon belül” is többféleképpen kerül tálalásra. Megkülönböztetünk ugyanis „gyors” és „rendes” változatot is. A képen egy „rendes” látható, ami igazi paradicsomból, házi paradicsomléből, kerti paprikából készült.
A „gyors” alapanyagai sem különböznek feltétlenül, csak a paradicsomlébe sűrített paradicsom kerül, amibe a végén belefőzünk egy karikára vágott paprikát (az íze miatt), és apró húsgombócok vannak benne, mert az előbb megfő.
Hozzávalók:
- 2 kg friss paradicsom
- Fél liter paradicsomlé
- 6 db nagy tölteni való paprika
- 400 g darált sertéshús
- 2 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- friss rozmaring és oregánó
- 2-3 zellerág, levelestől
- 1 csokor petrezselyem
- só, őrölt fekete bors
- 200 g főtt fehér rizs
- 1 tojás
- 500 g krumpli
- 5 evőkanál olívaolaj
A darált húst az előző este elkészítem: összekeverem egy fej apróra vágott hagymával, egy zúzott fokhagymával, sóval, borssal és egy kis rozmaringgal és oregánóval, majd egy jól záródó edényben a hűtőbe teszem. Másnap félig kifőzöm a rizst, és a darált húshoz keverem. Hozzáadom a tojást, és az előzőleg kicsumázott, megmosott paprikákba töltöm. A maradék húsból apró gombócokat formázok, ezek külön kerülnek majd bele a paradicsomlébe.
Vizet forralok, és a paradicsomokat kereszt alakban bevagdosva a forrásban lévő vízbe dobom, hogy könnyen le tudjam húzni a héját, majd kockákra vágom.
Egy nagyobb lábosban az olívaolajon megpárolom a másik felaprított vöröshagymát, hozzáadom a felkockázott paradicsomot, a fokhagymát, a zellerágakat és a petrezselyemcsokrot, sózom – borsozom, és együtt felforralom. Felöntöm a paradicsomlével, és beleteszem a megtöltött paprikákat és a húsgombócokat. Lassú tűzön főzöm addig, míg a paprikák és tartalmuk teljesen átfő, akkor kiveszem a zellerágat és a petrezselymet. A tűzről levéve beleteszem a rozmaringot és az oregánót, és lefedve tíz percig állni hagyjuk. Főtt krumplival tálalom.
Készítettem képgalériát a kimaradt fotókból, nézegessetek fényképeket!