Marhasült mustáros hagymamártással és ropogós zsemlegombóccal
Téli mese helyett téli ebéd… Nem tekinthető igazán ünnepi fogásnak, inkább egy egyszerű vasárnapra való, mikor a kevésnél egy kicsit több idő van az elkészítésére – többre valóban nincs szükség. Én most a gombhoz kerestem kabátot: igazából a zsemlegombócra és a mártásra vágytam. Tulajdonképpen vadast kellett volna készítenem, de ahhoz négy napra van szükség, ezért egy egyszerű marhasült lett a kíséret a köret mellé. A recept korábban úgy született, hogy a grillezéshez bepácolt hús kisütése után sajnáltam kidobni a pácot – ebből készült ez a rendkívül ízletes, mustáros-tárkonyos hagymamártás.
Hozzávalók:
- 8 szelet marhacomb
- 1 deci fehérbor
- 1 teáskanál apróra vágott tárkonylevél
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 deci tejföl
A páchoz:
- 5 evőkanál olívaolaj
- 3 evőkanál mustár
- 4 fej hagyma felszeletelve
- só, bors
A hússzeleteket besózzuk és borsozzuk. Az olívaolajat kikeverjük a mustárral, és bekenjük vele a hússzeleteket, majd egy jól záródó edényben, a hagymaszeletekkel rétegelve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a húst grillen vagy egy serpenyőben kisütjük, a hússzeletekről lekapart mustárt és a hagymát a fehérborral puhára főzzük, majd pépesítjük. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és a hagymás mártáshoz keverjük, végül együtt felfőzzük. Tálalás előtt hozzákeverjük a tárkonyt – a kisült hússzeletekkel és zsemlegombóccal tálaljuk.
A zsemlegombóchoz (8 gombóc, 4 adag):
- 2 zsemle
- 4 evőkanál liszt
- 2 tojás
- 1 kávéskanál só
- 1 mokkáskanál bors
- fél csomó petrezselyemzöld
A zsemléket két centi széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. Tepsiben elterítjük, és gyenge tűzön tíz percig pirítjuk. A két tojást, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet összedolgozzuk a zsemlekockákkal, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, s azokat lobogó sós vízben megfőzzük. A főzést követően lecsöpögtetjük, a tetejét megkenjük egy kevés fűszeres olajjal, és egy tepsiben rövid időre 160 fokos sütőbe tesszük, hogy a teteje ropogós legyen.