A Két Cica Konyhája

Téli ebéd

Téli ebéd

 

Marhasült mustáros hagymamártással és ropogós zsemlegombóccal

 
 
Téli mese helyett téli ebéd… Nem tekinthető igazán ünnepi fogásnak, inkább egy egyszerű vasárnapra való, mikor a kevésnél egy kicsit több idő van az elkészítésére – többre valóban nincs szükség. Én most a gombhoz kerestem kabátot: igazából a zsemlegombócra és a mártásra vágytam. Tulajdonképpen vadast kellett volna készítenem, de ahhoz négy napra van szükség, ezért egy egyszerű marhasült lett a kíséret a köret mellé. A recept korábban úgy született, hogy a grillezéshez bepácolt hús kisütése után sajnáltam kidobni a pácot – ebből készült ez a rendkívül ízletes, mustáros-tárkonyos hagymamártás.
 
 
Hozzávalók:
-          8 szelet marhacomb
-          1 deci fehérbor
-          1 teáskanál apróra vágott tárkonylevél
-          1 evőkanál kukoricaliszt
-          1 deci tejföl
A páchoz:
-          5 evőkanál olívaolaj
-          3 evőkanál mustár
-          4 fej hagyma felszeletelve
-          só, bors
 
 
A hússzeleteket besózzuk és borsozzuk. Az olívaolajat kikeverjük a mustárral, és bekenjük vele a hússzeleteket, majd egy jól záródó edényben, a hagymaszeletekkel rétegelve egy éjszakára a hűtőbe tesszük.
Másnap a húst grillen vagy egy serpenyőben kisütjük, a hússzeletekről lekapart mustárt és a hagymát a fehérborral puhára főzzük, majd pépesítjük. A tejfölt kikeverjük a liszttel, és a hagymás mártáshoz keverjük, végül együtt felfőzzük. Tálalás előtt hozzákeverjük a tárkonyt – a kisült hússzeletekkel és zsemlegombóccal tálaljuk.
 
 
A zsemlegombóchoz (8 gombóc, 4 adag):
 
-          2 zsemle
-          4 evőkanál liszt
-          2 tojás
-          1 kávéskanál só
-          1 mokkáskanál bors
-          fél csomó petrezselyemzöld
 
 
A zsemléket két centi széles szeletekre vágjuk, majd a szeleteket felkockázzuk. Tepsiben elterítjük, és gyenge tűzön tíz percig pirítjuk. A két tojást, a lisztet és az apróra vágott petrezselymet összedolgozzuk a zsemlekockákkal, sózzuk, borsozzuk. Vizes kézzel gombócokat formálunk belőle, s azokat lobogó sós vízben megfőzzük. A főzést követően lecsöpögtetjük, a tetejét megkenjük egy kevés fűszeres olajjal, és egy tepsiben rövid időre 160 fokos sütőbe tesszük, hogy a teteje ropogós legyen.
 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr493443972

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Miért fontos a mesehallgatás? 2011.12.07. 17:09:42

Share: Facebook Online mese A gyermekek épp úgy tele vannak problémákkal, gondokkal, mint a felnőttek. Számos kérdés foglalkoztatja őket, köti le figyelmüket és teszi kicsi lelküket

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arabs 2011.12.07. 13:35:24

Köszi. Marhajónak tűnik, megpróbálom.

escéhá 2011.12.07. 14:45:11

Négy nap egy vadas? Maggiék másként gondolják. :-)
Kösz a receptet, hétvégén kipróbáljuk!

borzash · http://frozensteak.bandcamp.com 2011.12.07. 16:24:19

na nézd csak, itten tán eltűnnek a kritikus kommentek? nem mintha csodálnám. ez aztán a szint.

Müszélia 2011.12.08. 10:00:04

lekaparni a mustárt-hagymát a húsról? főbenjáró vétek. hát nincs otthon még egy kis plusz alapanyag?

Müszélia 2011.12.08. 10:02:58

valaki megette a hsz-emet.
süti beállítások módosítása