A Két Cica Konyhája

Fahéjjal sült pulyka barackbefőttel

Fahéjjal sült pulyka barackbefőttel

 

 

Az angolszász országokban szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül – persze jelentősége eltörpül a karácsonyi puding mellett. A hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően nálunk is sokan dacolnak a babonákkal, és szárnyast esznek karácsonykor. Karácsony másnapján én is meg szoktam kockáztatni, és van is néhány receptem erre az alkalomra.
 
 
A legújabb ötletét a karácsony előtti napokban hallottam, és ki is próbáltam (köszönet Novák Vikinek). Nagyon egyszerű, gyors és finom: érdemes a hozzávalókat betárazni a hűtőbe arra az esetre is, ha például a vendégségbe ékező gyerekek nem akarják megenni a halat vagy a töltött káposztát.
 
 
Fahéjas pulykamedalion barackbefőttel
 
 
Hozzávalók (4 adag):
 
 
-          700 g pulykamedalion
-          100 vaj
-          2x1 teáskanál őrölt fahéj
-          250 g tejszín
-          3 tojássárgája
-          só, bors
-          250 g őszibarackbefőtt
-          fehér rizs
 
 

 

A húst besózzuk, a vajat pedig felolvasztjuk egy serpenyőben és beletesszük a fahéjat – mikor felforrósodott, ebben sütjük ki a pulykamedalionok mindkét oldalát, melyeket ezt követően egy tűzálló tálba rendezünk. A tejszínt kikeverjük a tojássárgájákkal, sózzuk, beletesszük a fahéj másik felét és egy cseppnyi borsot, majd ráöntjük az elősütött hússzeletekre. Rászórjuk a gerezdekre vágott barackbefőttet, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Főtt fehér rizzsel tálaljuk.

 

 

 

 

Mustban párolt, ropogós kacsacomb muskotályos szőlőmártással

 

 

 

 

Pálinkás szilvadzsemben sült kacsamellfilé

 

 

 

Vörösborban párolt, hagymával sült libacomb

 

 


 

 

Aszalt szilvával töltött csirkemell gyümölcsös bulgurral

 

 

 

 

 


5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr643489414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mitzi von Küche · http://lepcsankparty.blog.hu 2011.12.23. 17:53:34

Soha nem hallottam olyan babonát, miszerint karácsonykor nem lehetne szárnyast fogyasztani. SZilveszter/újévre vonatkozik egy ilyen népi regula.
Egyébként évtizedek óta pulykasült van nálunk karácsonyra (hal sohasem).

Lacka929 2011.12.23. 20:16:54

A 100 vaj nem lesz kicsit sok?

jópasi33Bp 2011.12.24. 03:05:03

Nem babona. Keresztényeknél böjt van asszem.

Csokis · http://csokis.blog.hu 2011.12.24. 12:53:30

@jópasi33Bp: Aminek karácsonykor van vége, tehát attól épp nem. gyébként én sem hallottam soha, hogy karácsonyra ne lehetne szárnyast. Szilveszterre nem, mert hátrafelé kapar, tehát elkaparja a szerencsédet, míg a malac előre túr, és kitúrja azt. Ugyanígy szilveszteri "haltilalom" is van, mert a hal elúszik a szerencséddel.

Müszélia 2011.12.27. 07:57:31

ezek a kacsák! mmm, még a látvány is gyönyörű.
süti beállítások módosítása