Az angolszász országokban szinte elképzelhetetlen a karácsonyi vacsora pulyka nélkül – persze jelentősége eltörpül a karácsonyi puding mellett. A hagyományok és szokások keveredésének köszönhetően nálunk is sokan dacolnak a babonákkal, és szárnyast esznek karácsonykor. Karácsony másnapján én is meg szoktam kockáztatni, és van is néhány receptem erre az alkalomra.
A legújabb ötletét a karácsony előtti napokban hallottam, és ki is próbáltam (köszönet Novák Vikinek). Nagyon egyszerű, gyors és finom: érdemes a hozzávalókat betárazni a hűtőbe arra az esetre is, ha például a vendégségbe ékező gyerekek nem akarják megenni a halat vagy a töltött káposztát.
Fahéjas pulykamedalion barackbefőttel
Hozzávalók (4 adag):
- 700 g pulykamedalion
- 100 vaj
- 2x1 teáskanál őrölt fahéj
- 250 g tejszín
- 3 tojássárgája
- só, bors
- 250 g őszibarackbefőtt
- fehér rizs
A húst besózzuk, a vajat pedig felolvasztjuk egy serpenyőben és beletesszük a fahéjat – mikor felforrósodott, ebben sütjük ki a pulykamedalionok mindkét oldalát, melyeket ezt követően egy tűzálló tálba rendezünk. A tejszínt kikeverjük a tojássárgájákkal, sózzuk, beletesszük a fahéj másik felét és egy cseppnyi borsot, majd ráöntjük az elősütött hússzeletekre. Rászórjuk a gerezdekre vágott barackbefőttet, és 180 fokos sütőben 20 percig sütjük. Főtt fehér rizzsel tálaljuk.
Mustban párolt, ropogós kacsacomb muskotályos szőlőmártással
Pálinkás szilvadzsemben sült kacsamellfilé
Vörösborban párolt, hagymával sült libacomb
Aszalt szilvával töltött csirkemell gyümölcsös bulgurral