Az év első ebédje: az ünnepi gasztronómiai tobzódás után az újévet egy kis böjtöléssel kezdtem. Nem terveztem el előre, de másodikán arra ébredtem, hogy nem bírok táplálékra nézni, és a konyhába is csak rendrakás céljából szeretnék bemenni: leolvasztottam hát a hűtőt, kimostam a konyhaszekrényt, rendbe szedtem a kamrát. Mire végeztem, végre megjött a kedvem a főzéshez is, és szombaton egy „ünnepi” piacozást rendeztem – ennek eredményeképpen készült el ez az ebéd, ami óvodás korom óta az egyik kedvencem.
Dubarry csirkemell gombás rizzsel

A hús:
2 db egész csirkemell filé
őrölt bors
olaj
só
A karfiol:
1000 g karfiol
1-2 szerecsendió virág
só
A besamel:
60 g vaj
50 g búzaliszt
150 ml tej
150 ml tejszín
só
½ kávéskanál őrölt szerecsendió
Köret:
150 g rizs
300 g gomba
só
1 csomag zöldpetrezselyem
A felszeletelt, enyhén kiklopfolt, besózott csirkemelleket egy evőkanálnyi vajban, serpenyőben megsütjük, majd tűzálló tálba rendezzük és a tetejére egy kis frissen őrölt fekete borsot szórunk.
A karfiolt rózsáira szedjük, megmossuk őket, és forró sós vízbe tesszük – én a vízbe dobok néhány darab szerecsendió virágot. Lefedve, puhára főzzük kb. 20 perc alatt. A megfőtt karfiolokat lecsöpögtetjük, és a csirkehús szeletekre rétegezzük.
A besamelhez egy serpenyőben felolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet. Mielőtt a liszt elkezdene pirulni, folyamatos kevergetés lassan felöntjük a tejjel. Lassú tűzön főzzük, míg be nem sűrűsödik, majd a végén hozzákeverjük a tejszínt és az őrölt szerecsendiót.
A besamelt a karfiolra öntjük, majd a tálat a 200 C fokra előmelegített sütőbe tesszük, és kb. 25 perc alatt készre sütjük.
Gombás rizs
A rizst a szokásos módon megfőzzük, majd a befejezés előtt tíz perccel hozzákeverjük a nyers, reszelt gombát, és együtt fejezzük be. Sózzuk, borsozzuk, majd tálalás előtt hozzáadjuk az apróra vágott friss petrezselymet is.