A Két Cica Konyhája

Makói hagymaleves sült szalonnával

Makói hagymaleves sült szalonnával

 

 
 
A töltött hagyma receptje után felvetődött az olvasói kérdés: mitől más a makói hagyma? Első körben csak annyit tudtam válaszolni, amit magam is látok: a gumó gyökér felőli része csúcsosabb, mint más fajták esetében. De most egy kicsit utánanéztem, és akit érdekel, ezen a linken elmélyedhet a témában. A lényegről ezt írják:
 
 
„Mitől makói a makói hagyma? A közép-ázsiai eredetű vöröshagyma kiválóan alkalmazkodott a Makó térségi adottságokhoz, a Makói vöröshagymának a földrajzi környezettel, a Makói tájkörzettel kialakult kapcsolata részben természeti (talaj és éghajlati), részben emberi tényezőkön alapul. Természeti tényezők: Talajtani tényezők: a tájkörzet talajait a medrét változtató Maros folyó hordalékai alakították ki, a lösz és öntéstalaj magas tápanyagtartalmú, nyomelemekben gazdag, középkötött, morzsalékos szerkezetű, sík felületű, jó a levegő és vízgazdálkodása. Éghajlati tényezők: a Makói tájkörzet legjellemzőbb éghajlati adottsága a forró nyár. Magyarországon itt a legtöbb a nyári napok (85-90 nap) és a hőségnapok (30 nap) száma. A nyári félév átlagos hőmérséklete 18,1°C, a napos órák száma 2100 óra/év, a hőösszeg 3340°C a tenyészidőszakban. A Makói vöröshagyma hosszúnappalos hagyma-változat, kifejlődéséhez 15 óra/nap megvilágítás szükséges. A 20°C-os hőmérsékleten meginduló hagymafejképződés a nyárvégi meleg és csapadékhiányos időben lelassul, a lomb és a gyökérzet elszárad, a hagymatest külső levelei elvékonyodnak és kialakul a zárt, erős („páncélos”) bronzvörös Makói vöröshagyma szín.” (forrás: new.mako.hu)
 
 
Így már tudományos ismeretekkel felvértezve vettem elő a makói kiránduláson kapott szakácskönyvet, hogy a szupermarketben beszerzett, nemzeti színű szalaggal átkötött, eredetigazolással ellátott hagymából levest főzzek. A makóiak házi receptje most is bevált, bár több változatból állítottam össze a sajátomat:
 
 
Hozzávalók:
 
-          2 nagy fej makói hagyma
-          1 gerezd fokhagyma
-          5 evőkanál olaj
-          3 evőkanál liszt
-          100 g füstölt szalonna
-          1 csomag zöldhagyma
-          1 csomag petrezselyemzöld
-          1 babérlevél
-          ½ kávéskanál őrölt kömény
-          2 deci tejföl
-          1 tojás sárgája
-          ½ kávéskanál szárított tárkony
-          1,5 liter zöldség alaplé
 
 
A lisztből és az olajból világos rántást készítünk. Hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát. Hideg vízzel csomómentesre keverjük. Felengedjük az alaplével, a babérlevéllel, a köménnyel és a tárkonnyal ízesítve felforraljuk. A szalonnát kockákra vágjuk, megpirítjuk, majd a felszeletelt hagymát hozzáadjuk, és a szalonnazsíron megdinszteljük. A szalonnát és a hagymát összekeverjük a felforralt lével. Besűrítjük a tojássárgájával kikevert tejföllel, beletesszük a felaprított zöldhagymát és újra felforraljuk. A petrezselymet tálaláskor adjuk hozzá.

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr404146087

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Gyógyító ételek - December 2012.02.20. 19:20:35

A hagyományos kínai orvoslás szerint a bajokat könnyebb megelőzni, mint gyógyítani, s a megelőzés egyik módja a helyes étkezés. Változatosan és tudatosan enni olyan ételeket, amelyek melegítik a szervezetet, illetve erősítik az immunrendszert. Télen ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gelsystem 2012.02.20. 19:57:13

mééé kell elbaxni az olajjal?????

kbagyula 2012.02.20. 20:24:13

@gelsystem: a szalonnának nincs zsírja?

vidéki suttyó 2012.02.20. 21:07:32

Lehet, hogy finom, de így ránézésre gusztustalan.

Rókakígyó 2012.02.20. 21:20:34

mi a f.... van a böjttel?

SH4M3N · http://www.soundcloud.com/shamen 2012.02.20. 21:36:10

jól néz ki! :) azt hiszem,hogy a hétvégére meg is van az étek. köszönöm! ( hagymakrémleves sajttal cipóban még nagyon finom dolog! )

SH4M3N · http://www.soundcloud.com/shamen 2012.02.21. 20:29:00

Megcsináltam. :) Nem lett ennyire gusztusos, de az íze! köszönöm! fenomenális!

Müszélia 2012.03.02. 10:06:49

a képen tisztára póréhagymának néz ki. meg is próbálom elkészíteni.
süti beállítások módosítása