Az egyetlen rétes, amit tényleg csak réteslapból lehet megcsinálni. Egy szakácskönyvben bukkantam rá, és nagyon megörültem: ebbe kétszer annyi töltelék fér, mint a hagyományos feltekert változatba. Az eredeti almás tölteléknek „megágyaztam” egy kis dióval is – így lényegesen töményebb és súlyosabb lett, nehezebb volt sértetlenül átrakni a tányérra. Azt hiszem, kipróbálom újra, az eredeti töltelékkel, de azért ezt is megtartjuk...
Hozzávalók:
- 4 réteslap
- 2-3 evőkanál olaj
- 1 kg alma
- 1 citrom
- 150 g cukor
- 150 g pirított dióbél, durvára vágva
- porcukor a beszóráshoz
- 200 g darált dió
- 100 g barnacukor
- őrölt fahéj
A réteslapokat egyenként olajjal megkenve egymásra fektetjük, majd kibélelünk vele egy kiolajozott tortaformát úgy, hogy a szélén körben túllógjon.
Az almákat meghámozzuk, kivágjuk a magházukat, felszeleteljük és meglocsoljuk a citrom levével. A cukorral meghintve puhára pároljuk, leszűrjük és a lereszelt citromhéjjal ízesítjük.
A darált diót, a barnacukrot és a fahéjat összekeverjük, és a rétestésztával kibélelt tortaforma aljába simítjuk. A tetejére szórjuk a pirított vágott diót, majd a lecsöpögtetett almaszeleteket is a ráhalmozzuk.
A rétestészta lelógó részeit a tetején csomóba hajtjuk, és 200 fokra előmelegített sütőben arany barnára sütjük.
Tálalás előtt meghintjük porcukorral.
(Eredeti recept: Eisenstock Ildikó: Az alma / Cser Kiadó)