Még nem ismerem a hétvégén a Centrálban kóstolók által kitöltött fagylalt tesztek eredményét, de a visszajelzések alapján személyes kedvencem, a kávéfagyi viszi a pálmát, ezért ennek a receptjét osztom meg veletek először. Két dologra vigyázzatok, ha elkészítitek: egyrészt a darált kávé miatt van némi koffeintartalma, másrészt addiktív... (A likőrből az alkohol a melegítés során elpárolog, emiatt nincs ok aggodalomra).
Hozzávalók:
1 evőkanál frissen darált szemes kávé
2 evőkanál kávélikőr
1,5 teáskanál őrölt fahéj
4 tojássárgája
115 g kristálycukor
120 ml feketekávé
300 ml tejszín, felverve
A feketekávéból és a cukorból szirupot főzünk, majd hozzáadjuk a kávélikőrt és beletesszük az őrölt fahéjat is. A tojássárgájákat egy üstben simára keverjük, majd enyhén gyöngyöző vízgőz felett hozzákeverjük a kávés cukorszirupot. Jól összedolgozzuk, majd belekeverjük az enyhén felvert tejszínt, és betesszük a fagylaltgépbe. Fahéjjal megszórva tálaljuk.
Ha nem áll rendelkezésünkre fagylaltgép, egy zárható edényben helyezzük a mélyhűtőbe, és fél óránként alaposan keverjük át robotgéppel, hogy összetörjük benne a jégkristályokat. Így nem lesz olyan selymesen krémes, mintha géppel készült volna, de ugyanolyan jóízű.
Szöveg: Bezselics-Békési Ildikó