A pünkösdi királyság számomra a húslevesnél kezdődik, a korona pedig ez az epres csoda.
Két nappal az ünnep előtt egy barátnőm megkérdezte, milyen pünkösdi menüt tervezek, mert szeretné végre megtudni, melyek a hagyományos ünnepi ételek. Ezt követően én is végiggondoltam, majd utána is néztem, de nincs ilyen. Emlékeim a pünkösddel kapcsolatban kimerülnek a körmenetben, ahol az adott évi elsőáldozók újra fehér ruhácskába bújnak, felveszik a koszorút, és kis kosárkákból rózsaszirmokat szórnak a menet előtt – a pünkösdi király- és királynőválasztást csak mások elbeszéléseiből ismerem.
A családi asztalnál a szezonális örömöknek hódoltunk: ilyenkor kerültek levágásra a fiatal csirkék, így a menü pünkösdkor (és utána szinte minden vasárnap) a húsleves után rántott csirke volt petrezselymes újkrumplival, uborkasalátával, ezt pedig epres, vagy cseresznyés sütemény követte.
Mivel a rántott csirke receptjével nem sok embert tudnék meglepni, most a legújabb kedvencem, a marcipános tésztából készült epres süti következik:
HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography