A Két Cica Konyhája

Pácokba fojtva 2. (x)

2012.6.28. 08:59
Pácokba fojtva 2. (x)

Íme, az igazi kihívás: a szürkemarha. Ez esetben tényleg fontos a gondos pácolás, mivel egyébként nagy az esélye annak, hogy cipőtalpat tálalunk a saláta mellé. Nekem szerencsére tökéletesen sikerült az „átváltoztatás”: az ilyen volt/ilyen lett fotókon nyomon követhető, hogy sikerült az ínycsiklandót ellenállhatatlanná varázsolni. Ez a fogás általában a társaság férfitagjai között igazán népszerű – ami nagy előny, ha segítségre van szükség a grillrács mellett. A köretként tálalt, fóliában sült cékla azonban igazi csemege, akár önálló fogásként is megállja a helyét.

szurkemarha_karaj_nyers_1.JPG

 

Csontos szürkemarha karaj
– 5 szelet

 

Pác:

2 zöld csípős paprika

5 szál zöldhagyma

5 gerezd fokhagyma

4 szál friss koriander + 2 kávéskanál koriandermag

2-2 szál friss oregano és majoranna

2 kávéskanál szekfűbors

1 citrom leve

1/4 csésze szójamártás

1 kávéskanál barna cukor

1 káváskanál frissen őrölt fekete bors

Olívaolaj

 

A felaprított zöldségeket és fűszereket összekeverjük, felöntjük olívaolajjal. Rétegelve a hússzeletekkel egy jól zárható edénybe tesszük, majd 24 órára a hűtőbe kerül.

szurkemarhakaraj_sutve_1.JPG

 

Köret:

 

Fóliában sült cékla balzsamecettel

 

70 dkg cékla, lehetőleg kisméretű

10 gerezd megtört fokhagyma

1 marék apróra vágott friss majoranna

só és frissen őrölt fekete bors

10 ek. balzsamecet

6 ek. olívaolaj

 

Ha nagyméretű céklát sikerült vásárolni, kisebb darabokra vágjuk. Ha parázson sütjük, ökölnyi mennyiségű adagokat szedjünk alufóliára, ha sütőben, egy adagban tegyük a tepsibe helyezett alufólia közepére. Keverjük össze a fokhagymával és a majorannával, szórjuk meg sóval és borssal, öntsük rá a balzsamecetet és az olívaolajat, majd hajtsuk rá a fóliát. A sütőben 200 fokon egy órát sütjük, a kis batyuk a parázs között általában előbb elkészülnek.

parazson_sult_cekla.JPG

 

 

ITAL: Takler (Szekszárd) Bartina Cuvée 2006

(markáns, „száraz”, karakteres, de lendületes testes veres

 

 

Egy kis történelem

 

 A pácolást először halakhoz alkalmazták, az angol elnevezés utal is erre, hiszen a latin mare szóból származik, ami tengert jelent. Manapság már nemcsak halat, hanem marhát, csirkét, disznót és zöldségeket is pácolnak grillezés, sütés előtt. Az angolszász országokban, különösen a tengerentúlon rendkívül népszerűnek számít a BBQ vagyis a grillezés. Magyarországon az elmúlt húsz évben terjedt el a szabadtéri sütögetés, így a különféle pácreceptek is egyre népszerűbbé váltak. A legtöbb grillező saját pácban puhítja a húsokat, az összeállítás pedig csak a fantáziától függ. Mindenesetre azt érdemes tudni, hogy egy jó páclé a fűszereken kívül legalább kétféle összetevőből áll: az olajok adják az ízesítők alapját, ezek oldják ki a fűszerek valódi ízét, a savas hozzávalók pedig lazítják a kemény rostokat, porhanyóssá és puhává téve a húst.

IMG_5107_kicsi.jpg

Elindult Magyarország első pácrecept versenye

Júniusban a Facebookon elindul az első hazai pácrecept verseny, amelyben a Globus Ínyenc mártás keresi a legkreatívabb, legkülönlegesebb pácrecepteket. Mindenképpen érdemes indulni, ha szeretünk grillezni, hiszen a receptet feltöltők között három értékes grillsütőt sorsolunk ki. A fődíjat az a pályázó nyeri, akire a legtöbb szavazat érkezik. Ő egy wellness hétvégét kap ajándékba. A szavazók között pedig hasznos grill-kellékeket sorsolunk ki. A Facebook.com/Globusmagyarország oldal lehetővé teszi azt is, hogy mindenki megossza a közösséggel kedvenc receptjét, vagy új, friss recepteket keressünk a legközelebbi grillpartihoz. (x)

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr674614401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása