A tegnapi lakásvásár menüjének sztárja: a csatnis szilvás rétes receptje megérkezett. A hét folyamán – ígéretemhez híven – felteszem a többit is, a napról készült beszámolóval együtt. Ezúton is nagyon köszönöm mindenkinek, aki eljött – remélem, mindannyian jól éreztétek magatokat, a barátaimnak és a húgomnak pedig a sok segítséget, amit az előkészítés és a lebonyolítás során kaptam: mert egyedül tényleg nem megy…
A szilvás rétes „prototípusa” a múlt hétvégén, a szilva befőzés közben már egyszer elkészült, most csak megismételtem (8 rúd fogyott el belőle másfél óra alatt). Ez a „csatnit a rétesbe” módszer nagyon megtetszett, már szemezek a hűtőben található őszibarackkal – azt hiszem ezzel is kipróbálom…
A kókusztejes szilvacsatni tavaly már szerepelt a blogon (a receptet ITT találjátok), ezért nem írom le újra, a rétes receptje a következőképpen áll össze:
Hozzávalók (1 rúdhoz):
- 3 réteslap
- 5 evőkanál szilvacsatni + 1 evőkanál szilvapálinka (Nobilis)
- 5 evőkanál pirított dara
- kb. 10 deka szilva
- 1 evőkanál fahéjas cukor
- olaj
A csatnit megfőzzük és kihűtjük, majd a felhasználandó mennyiséget egy kis tálba szedve belekeverjük a pálinkát. A darát kevés olajon megpirítjuk. A réteslapokat egy megnedvesített konyharuhára terítjük: a készen vett réteslapok esetében ez a legjobb megoldás, mert így töredezés nélkül fel tudjuk majd tekerni az egyébként kicsit száraz tésztát. Először megkenjük a csatnival, majd beszórjuk pirított darával, végül ráterítjük a megmosott, negyedekbe vágott szilvát, meghintjük a fahéjas cukorral és óvatosan feltekerjük. A tetejét átkenjük egy kis olajjal, majd 180 fokos sütőben arany barnára sütjük (kb. 20 perc).