A Két Cica Konyhája

Három gyerekkori kedvenc

Három gyerekkori kedvenc

 Lakásvásár 021.JPG

Még mindig a múlt szombati Két Cica születésnapnál vagyok leragadva – legalábbis, ami a receptek megírását illeti. Az én reformsüti-kezdeményeim mellett terítékre kerültek a húgom, Tinka által sütött klasszikus, házi sütemények is. Nem tudok elég hálás lenni azért, hogy újra kisegített egy répatortával, egy tepsi csokis-diós kockával, mely nálunk az egyik karácsonyi kedvenc, és egy jó nagy adag házi szezámmagos kiflivel – ezt általában csülkös bableveshez és az újévi lencséhez esszük. Szeptemberről pedig adós vagyok nagymamánk falusi gyümölcsös pite receptjével, ami miatt már reklamáció is érkezett.

 

Sajnos, ezekről is csak amatőr felvételeim vannak, de a jövő héten végre visszatérünk a rendes kerékvágásba: a hosszú hétvégén nagy főzést és fotózást tervezünk Tóth Milán fotós barátommal, aki az elmúlt két évben rendíthetetlenül kitart mellettem, és időről időre áthelyezi műtermét a nappalimba – ma is éppen ez történik. Már nagyon ki voltam éhezve egy kis kreatív örömfőzésre, no meg az őszi kedvenceimre, úgyhogy készüljetek!

 

Most tehát íme, a három süti, melyeket gyerekkorom óta szeretek. Persze úgy a legfinomabb, ha más készíti, mint akkor, és nekem csak falnom kell…

 

 

Lakásvásár 018.JPG

 

Diós-csokis kocka

 

Hozzávalók:

Tészta: 200 g fekete csoki, 200 g dió, 100 g liszt, kevés őrölt fahéj és szegfűszeg, 6 tojás, 250 g lágy vaj, 200 g barna cukor, kicsi só;

Máz: 200 g baracklekvár, 100 g fekete csoki;

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgáját a vajjal és a cukorral kikeverjük. A csokit felolvasztva keverjük bele, ezt követi a keményre vert tojáshab, utána a liszt, a fűszerek és a dió: 100 g darálva, 100 g darabolva. Sütőpapírra kenjük a tepsibe (nem folyik, kenni kell).  Kb. 25-30 percig sül 180 fokon. Ha elkészült, még melegen megkenjük a lekvárral, ha kihűlt, rákerül a csokimáz.

 

Lakásvásár 015.JPG

 

Szezámmagos sós kifli

Hozzávalók:


600 g liszt, 1 deci olaj,2 deci tejföl, 2 tojás sárgája (plusz a kenéshez még 1), 1 evőkanál só, 5 dkg élesztő, felfuttatáshoz 1 deci tej, (kis tej pluszban még szükséges lehet).

 

Az egészet alaposan (ez nagyon fontos) összegyúrjuk, 3 cipót formálunk, majd 10 percet pihentetjük. Utána kisodorjuk a tésztát, kifliket formálunk (én háromszögeket vágok belőle, és azt tekerem fel), tojássárgájával megkenjük. Lehet rá szórni bármit: köményt, szezámmagot, sajtot. Kb. fél órát sül 180 fokon.

 

 

 Lakásvásár 010.JPG

 

 Gyümölcsös pite

 

 

Hozzávalók:



250 g liszt, 125 g vaj (fagyos), 80 g porcukor, 2 tasak vaníliás cukor, 1 csipet só, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál tejföl, 1 tojássárgája a tésztába, 1 a tetejére.

+ gyümölcsök a töltelékhez


Az egészet alaposan össze kell gyúrni, két lapot sodorni belőle.


Az én töltelékemben volt alma, őszibarack és meggy, ezeket összefőztem kicsi cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel. Ha nagyon sok a leve, lehet bele búzadarát tenni.


A két lap közé kerül a töltelék, tetejét megszurkáljuk és tojássárgával megkenjük. 180 fokon 25 perc alatt sül meg.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr564859362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása