Mostanában minden asztalnál ül legalább egy vegetáriánus: ha vendégeket hívok, eleve úgy főzök, hogy mindenki tudjon valamit enni. Egy rakott krumplit készítettem legutóbb „mindenki kedvére”: a kolbász helyett spenót került bele, és a húsevők kaptak hozzá roston sült csirkemájat.
Az egyik kedvencem egyébként a spenót-máj összeállítás: többeket elborzasztottam már vele, de szerintem finom…
Hozzávalók:
1 kg friss spenót
1 kis fej, apróra vágott vöröshagyma
2 nagy gerezd zúzott fokhagyma
olaj
só, bors, szerecsendió
2 kg krumpli félig megfőzve
500 g zsíros tejföl
300 g füstölt sajt
10 tojás, keményre főzve
frissen készült kenyérmorzsa a beszóráshoz
500 g csirkemáj
A megtisztított spenótot az olajon megdinsztelt hagymával megpároljuk, fokhagymával és a fűszerekkel ízesítjük. Használat előtt lecsöpögtetjük.
Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk, a papírt vékonyan átkenjük vajjal, majd megszórjuk kenyérmorzsával. A karikára vágott krumplit rárétegezzük. Átkenjük tejföllel, majd egy réteg karikára vágott főtt tojás következik, újra tejföl, és erre jön egy réteg spenót. Erre reszeljük rá a füstölt sajt felét. A középső réteg megint krumpli, de én ezt az adagot lereszeltem, hogy a rakott krumpli közepe ne darabos, hanem összesülve krémes legyen. Újra egy réteg tejföl, tojás és spenót következik, tejföl, sajt, majd a tetejét karikára vágott krumplival fedjük be, megkenjük vajjal és megszórjuk kenyérmorzsával. 180 fokos sütőben, kb. 30 perc alatt sül át.
A csirkemájat lehártyázom, és 10 percre sós, langyos vízbe áztatom. Leszárítom és grillserpenyőben sütöm meg – ezt kapják a húsevők a rakott krumpli mellé.