A Két Cica Konyhája

Kapros puliszkával töltött tök savanyú krumplifőzelékkel

Kapros puliszkával töltött tök savanyú krumplifőzelékkel

 YI5M6311_1.jpg

 

 

Beteg vagyok. Ez nem tart vissza attól, hogy főzzek, de csak a selymes, kellemes textúrájú ételeket kívánom (torokfájás esetén ez nem meglepő). Először tökfőzeléket akartam csinálni magamnak, és mivel kevés volt a tök, addig gondolkodtam, krumplival vagy kukoricaliszttel sűrítsem-e be, míg ez lett belőle…

 

YI5M6305_1.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

 

A töltött tökhöz:

 

1 közepes nagyságú zsenge tök

100 g kukoricadara

1 liter víz

250 g juhtúró

kakukkfű

kapor

kevés vaj

 

 

A „krumplifőzelékhez”:

 

1 kis fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

3 nagyobb krumpli

a tök kivájt belseje

1 deci fehérbor

2 evőkanál tárkonyos furmintecet (Tokaji Borecet Manufaktúra)

babér

kevés vaj

 

 

 

A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét. A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük. Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.

 

A tököt egy tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe helyezzük a tál puliszkával együtt. A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg.

 

A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért. Megsózzuk, és lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé. Végezetül a levével együtt simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem. A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát.

 

 

 YI5M6310_1.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr434898663

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása