Beteg vagyok. Ez nem tart vissza attól, hogy főzzek, de csak a selymes, kellemes textúrájú ételeket kívánom (torokfájás esetén ez nem meglepő). Először tökfőzeléket akartam csinálni magamnak, és mivel kevés volt a tök, addig gondolkodtam, krumplival vagy kukoricaliszttel sűrítsem-e be, míg ez lett belőle…
Hozzávalók:
A töltött tökhöz:
1 közepes nagyságú zsenge tök
100 g kukoricadara
1 liter víz
250 g juhtúró
kakukkfű
kapor
só
kevés vaj
A „krumplifőzelékhez”:
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
3 nagyobb krumpli
a tök kivájt belseje
1 deci fehérbor
2 evőkanál tárkonyos furmintecet (Tokaji Borecet Manufaktúra)
babér
só
kevés vaj
A tököt meghámozzuk, és kivájjuk a belsejét. A kukoricalisztet a forrásban lévő vízbe öntve, kevés sóval és kakukkfűvel megfőzzük. Ha elkészült, belekeverjük az áttört juhtúrót és a kaprot. Megtöltjük vele a tököt, a maradékot egy vajjal kikent tűzálló tálba simítjuk.
A tököt egy tűzálló tálba tesszük, kevés vizet öntünk alá, és lefedve az előmelegített, 160 fokos sütőbe helyezzük a tál puliszkával együtt. A puliszkát én 10 perc után kivettem, a tök kb. 30 perc alatt puhult meg.
A „főzelékhez” a vajon megdinszteljük a hagymát, majd beletesszük a zúzott fokhagymát, a tök kivájt belsejét, a kockára vágott krumplit, egy deci fehérbort és a párolt tök alatt összegyűlt vizet, beletesszük a babért. Megsózzuk, és lefedve puhára pároljuk, vigyázva, hogy ne párologjon el a zöldségekből kifőtt lé. Végezetül a levével együtt simára turmixoljuk – én egy kevés tárkonyos borecettel ízesítettem. A felszeletelt töltött tökkel tálaljuk, a nagyon éhesek ehetik mellé a külön megsütött kapros puliszkát.