Szebb őszi ajándékot el se tudok képzelni! A Vértesből kaptam egy kosárka erdei gombát, mégpedig a kedvencemet: rizikét. Ezt a gombát viszonylag kevesen ismerik: lucfenyvesben terem, és narancspiros, olajos nedve van, amitől olyan színű lesz az étel, mintha paprikát szórtunk volna bele, csak sokkal-sokkal finomabb. Régen nekem is volt egy jó lelőhelyem a Börzsönyben, de sajnos magánterület lett belőle, és kivágták a fenyőfákat - így az utóbbi években csak gondoltam kis erdei kedvencemre. De most megleptek egy kosárkával, amiben ráadásul néhány tinóru is ékeskedett, ebből lett ez az őszi, erdei leves.
Hozzávalók:
- 2 liter zöldség alaplé
- 2 sárgarépa
- 1 petrezselyemgyökér
- 2 kis fej vöröshagyma
- 700 gramm erdei gomba (itt rizike és tinóru)
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- lestyán, tárkony és tört ánizsmag
- 1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva
- 4 evőkanál olaj
- tejföl a tálaláshoz
A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk.
A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot, és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket (lestyán, tárkony, petrezselyem) és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.