A Két Cica Konyhája

Erdei gombaleves

2012.11.12. 11:19
Erdei gombaleves

 YI5M6354.jpg

 

 

Szebb őszi ajándékot el se tudok képzelni! A Vértesből kaptam egy kosárka erdei gombát, mégpedig a kedvencemet: rizikét. Ezt a gombát viszonylag kevesen ismerik: lucfenyvesben terem, és narancspiros, olajos nedve van, amitől olyan színű lesz az étel, mintha paprikát szórtunk volna bele, csak sokkal-sokkal finomabb. Régen nekem is volt egy jó lelőhelyem a Börzsönyben, de sajnos magánterület lett belőle, és kivágták a fenyőfákat - így az utóbbi években csak gondoltam kis erdei kedvencemre. De most megleptek egy kosárkával, amiben ráadásul néhány tinóru is ékeskedett, ebből lett ez az őszi, erdei leves.

 

 YI5M6355.jpg

 

 

Hozzávalók:

 

-          2 liter zöldség alaplé

-          2 sárgarépa

-          1 petrezselyemgyökér

-          2 kis fej vöröshagyma

-          700 gramm erdei gomba (itt rizike és tinóru)

-          1 gerezd zúzott fokhagyma

-          lestyán, tárkony és tört ánizsmag

-          1 csokor petrezselyem zöld apróra vágva

-          4 evőkanál olaj

-          tejföl a tálaláshoz

 

 

A megtisztított, feldarabolt sárgarépát, a petrezselyemgyökeret és az egyik hagymát az alaplében puhára főzzük, majd leturmixoljuk.

 

A másik hagymát az olajon megdinszteljük, beletesszük a fokhagymát, az ánizsmagot, és a feldarabolt erdei gombát. Enyhén megpároljuk, majd felöntjük az előkészített krémlevessel, és puhára főzzük. A tűzről levéve hozzáadjuk a zöldfűszereket (lestyán, tárkony, petrezselyem) és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk. A tejfölt ízlés szerint a tányéron keverjük bele.

 

 

 YI5M6357.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr614903082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása