A Két Cica Konyhája

Lenoushka konyhája

2012.11.27. 08:00
Lenoushka konyhája

Lenouschka 006.JPG 

 

Nemrégiben bemutattam nektek Lehoczky Lénát, azaz Lenoushkát, aki csodás párnákat és lakástextileket készít. Időközben én is jobban megismerkedtem vele, és meghívott a konyhájába, hogy együtt készítsük el kedvenc orosz ételeit, melyeket a nagymamájától tanult, még azokban az időkben, mikor szülővárosát Leningrádnak hívták, Lénát pedig magyar származása miatt Vengerkának (értsd: magyar kislány). Ezért kapta első párnakollekciója is a Vengerka nevet, mely az orosz paraszti hagyományok stílusjegyeit és színvilágát idézi. Most egy levest és egy salátát készítettünk el együtt: érdekes módon szinte ugyanazokból az alapanyagokból, ami nem véletlen: Oroszországban a köznép mindig szegénységben élt, és az éghajlat is csak a hideget jól tűrő növényeknek kedvez - így szinte mindenhez ugyanazokat az alapanyagokat használták. Tehát most variációkat látunk egy témára: de a végeredmény azért nem lett ugyanaz!

 

2012.11.09 276.JPG

 

 

Borscs – ahogy Léna nagymamája készítette

 

 

Hozzávalók:

 

500 g marhalábszár

2 nagy sárgarépa

5 közepes krumpli

2 közepes cékla

1 kis fej fehérkáposzta

1 nagy fej hagyma

felaprított zöldpetrezselyem és kapor

só, babér, fekete bors

kevés olaj

zsíros tejföl a tálaláshoz

 

 

A marhalábszárat 2 liter vízben a sóval, a babérlevéllel és a fekete borssal együtt feltesszük főni. Az első forrásnál leszedjük a habját (mint minden húslevesnél). Mikor a hús megpuhult, kivesszük és félretesszük. Átszűrjük a levest, majd újra felforraljuk, és a forrásban lévő alaplébe dobáljuk bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Léna különös gondot fordít a zöldségdarabkák méretére és formájára: nemcsak finomnak, esztétikusnak is kell lennie (az én feladatom a sárgarépa volt, szerencsére sikeresen vizsgáztam). A cékla mérete sem másodlagos: a közepes méretű daraboknak a legintenzívebb a színe, ezért ilyet érdemes választani a csodás, bíborszínű leveshez. Míg a zöldségek főnek, a hagymát egészen apróra vágjuk, és kevés olajon barnára pirítjuk – így adjuk a kész leveshez, a zöldpetrezselyemmel és a kaporral együtt. Beletesszük a lehártyázott, kockákra vágott marhahúst is. A tányéron egy-egy evőkanál zsíros tejfölt adunk hozzá. Másnapra még finomabb!

 

 2012.11.09 279.JPG

 

Orosz, falusi zöldségsaláta

 

 

Hozzávalók:

 

500 g savanyú káposzta

2 sárgarépa

2 cékla

4 közepes krumpli

2 salotta hagyma

4 közepes ecetes uborka

napraforgó olaj

 

A répát, a céklát és a krumplit héjastul puhára pároljuk, majd megtisztítva, az uborkával együtt kis kockákra vágjuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, majd egy ezt is kisebbre daraboljuk. Egy nagy tálban összekeverjük őket, hozzáadjuk az aprított hagymát és kevés olajjal meglocsoljuk.

 

 Párna.jpg

 

Még tartogatok egy kis meglepetést: Léna felajánlott egy csodás, ragyogó, madaras párnát a karácsonyi DISCO kollekcióból, melyet december 20-án fogok kisorsolni azok között, akik fotót küldenek be addig a blogon olvasott receptekből főzött ételekről. Ezért érdemes egy kicsit ügyködni a konyhában!

 

 

Végezetül pedig egy képgaléria a közös főzés fázisairól:

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr924927692

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása