Nemrégiben bemutattam nektek Lehoczky Lénát, azaz Lenoushkát, aki csodás párnákat és lakástextileket készít. Időközben én is jobban megismerkedtem vele, és meghívott a konyhájába, hogy együtt készítsük el kedvenc orosz ételeit, melyeket a nagymamájától tanult, még azokban az időkben, mikor szülővárosát Leningrádnak hívták, Lénát pedig magyar származása miatt Vengerkának (értsd: magyar kislány). Ezért kapta első párnakollekciója is a Vengerka nevet, mely az orosz paraszti hagyományok stílusjegyeit és színvilágát idézi. Most egy levest és egy salátát készítettünk el együtt: érdekes módon szinte ugyanazokból az alapanyagokból, ami nem véletlen: Oroszországban a köznép mindig szegénységben élt, és az éghajlat is csak a hideget jól tűrő növényeknek kedvez - így szinte mindenhez ugyanazokat az alapanyagokat használták. Tehát most variációkat látunk egy témára: de a végeredmény azért nem lett ugyanaz!
Borscs – ahogy Léna nagymamája készítette
Hozzávalók:
500 g marhalábszár
2 nagy sárgarépa
5 közepes krumpli
2 közepes cékla
1 kis fej fehérkáposzta
1 nagy fej hagyma
felaprított zöldpetrezselyem és kapor
só, babér, fekete bors
kevés olaj
zsíros tejföl a tálaláshoz
A marhalábszárat 2 liter vízben a sóval, a babérlevéllel és a fekete borssal együtt feltesszük főni. Az első forrásnál leszedjük a habját (mint minden húslevesnél). Mikor a hús megpuhult, kivesszük és félretesszük. Átszűrjük a levest, majd újra felforraljuk, és a forrásban lévő alaplébe dobáljuk bele a megtisztított, feldarabolt zöldségeket. Léna különös gondot fordít a zöldségdarabkák méretére és formájára: nemcsak finomnak, esztétikusnak is kell lennie (az én feladatom a sárgarépa volt, szerencsére sikeresen vizsgáztam). A cékla mérete sem másodlagos: a közepes méretű daraboknak a legintenzívebb a színe, ezért ilyet érdemes választani a csodás, bíborszínű leveshez. Míg a zöldségek főnek, a hagymát egészen apróra vágjuk, és kevés olajon barnára pirítjuk – így adjuk a kész leveshez, a zöldpetrezselyemmel és a kaporral együtt. Beletesszük a lehártyázott, kockákra vágott marhahúst is. A tányéron egy-egy evőkanál zsíros tejfölt adunk hozzá. Másnapra még finomabb!
Orosz, falusi zöldségsaláta
Hozzávalók:
500 g savanyú káposzta
2 sárgarépa
2 cékla
4 közepes krumpli
2 salotta hagyma
4 közepes ecetes uborka
napraforgó olaj
A répát, a céklát és a krumplit héjastul puhára pároljuk, majd megtisztítva, az uborkával együtt kis kockákra vágjuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, majd egy ezt is kisebbre daraboljuk. Egy nagy tálban összekeverjük őket, hozzáadjuk az aprított hagymát és kevés olajjal meglocsoljuk.
Még tartogatok egy kis meglepetést: Léna felajánlott egy csodás, ragyogó, madaras párnát a karácsonyi DISCO kollekcióból, melyet december 20-án fogok kisorsolni azok között, akik fotót küldenek be addig a blogon olvasott receptekből főzött ételekről. Ezért érdemes egy kicsit ügyködni a konyhában!
Végezetül pedig egy képgaléria a közös főzés fázisairól: