A Két Cica Konyhája

Tárkonyos marhahúsleves, lencsével

Tárkonyos marhahúsleves, lencsével

YI5M1631.jpg 

 

 

 

Mivel a malacsütés nem szerepelt az újévi terveim között, végül is duplán ettünk lencsét: eredetileg ugyanis ezzel a levessel terveztem megúszni a rituálét. A dolog hátterében ez áll, hogy semmi kedvem nem volt a lencséhez vagy más hüvelyeshez, viszont a karácsonyi ünnepek alatt végig marhahúslevest kívántam: ezért találtam ki, hogy keresztezem a vágyaimat a feladattal. Így készült el ez a tárkonyos, habart, marhahúsos lencseleves…

Hozzávalók:

 

500 g marha oldalas

3 liter víz

Fűszerek: babér, fekete bors, boróka bogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió

1 ág friss kakukkfű

 

Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk). Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük. Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük.

 

2 nagy sárgarépa

1 petrezselyem gyökér

½ zeller

1 fej vöröshagyma

1 gerezd fokhagyma

200 g lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk)

marha erőleves

 

A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük. Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk majd kockákra vágjuk a húst, és egy tárkonyos habarást készítünk:

 

300 g tejföl

1 evőkanál kukoricaliszt

1-1   kávéskanál tárkony és lestyán (szárított)

 

Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti, összekevert alapanyagokkal besűrítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor néhány csepp tokaji borecettel ízesítjük.

 

 

 

 YI5M1636.jpg

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr175007162

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása