Mivel a malacsütés nem szerepelt az újévi terveim között, végül is duplán ettünk lencsét: eredetileg ugyanis ezzel a levessel terveztem megúszni a rituálét. A dolog hátterében ez áll, hogy semmi kedvem nem volt a lencséhez vagy más hüvelyeshez, viszont a karácsonyi ünnepek alatt végig marhahúslevest kívántam: ezért találtam ki, hogy keresztezem a vágyaimat a feladattal. Így készült el ez a tárkonyos, habart, marhahúsos lencseleves…
Hozzávalók:
500 g marha oldalas
3 liter víz
Fűszerek: babér, fekete bors, boróka bogyó, szegfűbors, szegfűszeg, kevés frissen reszelt szerecsendió
1 ág friss kakukkfű
só
Első lépésben megfőzzük az oldalast: a fűszerekkel együtt feltesszük főni, teljes lángon felforraljuk, majd leszedjük a forrás közben képződött habot (így szép áttetsző levest kapunk). Takarékra állítjuk a lángot, és szép lassan puhára főzzük. Akkor kiszedjük a húst, félretesszük, a levet pedig leszűrjük.
2 nagy sárgarépa
1 petrezselyem gyökér
½ zeller
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
200 g lencse (ezt 12 órával korábban beáztatjuk)
só
marha erőleves
A megtisztított, feldarabolt zöldségeket, a hagymát, a fokhagymát és a korábban beáztatott lencsét kevés sóval a marhahúslében puhára főzzük. Közben kicsontozzuk, lehártyázzuk majd kockákra vágjuk a húst, és egy tárkonyos habarást készítünk:
300 g tejföl
1 evőkanál kukoricaliszt
1-1 kávéskanál tárkony és lestyán (szárított)
Ha a zöldségek is elkészültek, visszatesszük a húst a levesbe, és a fenti, összekevert alapanyagokkal besűrítjük. Néhány percig együtt főzzük, majd levesszük a tűzről. Tálaláskor néhány csepp tokaji borecettel ízesítjük.