A Két Cica Konyhája

Lencsekrémleves sült zöldségekkel

Lencsekrémleves sült zöldségekkel

Hozzávalók:20241118_091712_resized.jpg

A szezonális táplálkozás nemcsak az egészségünk és a fenntarthatóság miatt követendő, hanem a praktikussága és költséghatékonysága miatt is: a hüvelyesek és a gyökérzöldségek mindig hozzáférhetők és olcsók, magokkal, tejtermékekkel (vagy tejhelyettesítőkkel) és némi friss zölddel változatossá tehetők.

Én nem vásárolok (és eszem) konzervet, ezért a hüvelyeseket, például a lencsét vásárlás után megfőzöm és felhasználási adagonként lefagyasztom - így mindig van kéznél, ha szükségem van rá.

Mostanában rászoktam, hogy a zöldségeket nem főzöm, hanem megsütöm - így ízgazdagabb fogások készülhetnek belőle és a darabolással sem kell annyit vesződni. 

20241114_154827_resized.jpg

Ez aktuális kedvenc levesem, a legegyszerűbb alapanyagokból:

Hozzávalók (8 adag):

500 g főtt lencse

300 g sárgarépa

200 g petrezselyem gyökér

2 kis fej hagyma

2 gerezd fokhagyma

5 evőkanál olaj

1 evőkanál krémes mustár

2 teáskanál provence-i fűszerkeverék

1 teáskanál só

1 kávéskanál őrölt fekete bors

1 babérlevél

A tálaláshoz:

8 evőkanál vegán vagy görög joghurt

5 evőkanál pirított tökmag

5 teáskanál tökmagolaj

100 g rukkola

20241114_150605_resized.jpg

Elkészítés:

1. A zöldségeket megtisztítjuk, feldaraboljuk és egy sütőtálba rakjuk. Meglocsoljuk olajjal, megsózzuk, megszórjuk 1 teáskanál provence-i fűszerkeverékkel, átforgatjuk és 200 fokos sütőben kb. 35 perc alatt megsütjük.

2. Ha elkészült, a lencsével együtt egy lábosba rakjuk - a sütőtálba vizet öntünk és kevergetve feloldjuk a sütés maradványait, majd a vizet a lábosba öntjük, a beleszórt zöldségekre. Hozzáadjuk a maradék fűszerkeveréket, a borsot, a babérlevelet, sózzuk és az egészet puhára főzzük, majd botmixerrel pürésítjük.

3. Belekeverjük a mustárt és olajjal, tökmaggal és joghurttal meglocsolva, rukkolával megszórva tálaljuk.

Szöveg, fotó és recept: Bezselics-Békési Ildikó

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr618735080

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása