Ez a leves szinte böjti fogásnak tűnik az év végi hedonizmushoz képest: végre nemcsak a hentes pulton néztem körbe, hanem a piac őstermelőinél is. A csicsóka volt a „bázis” – ehhez kerestem a többi hozzávalót, és nagyon kellemes, könnyű leves lett belőle, ami ráadásul 25 perc alatt elkészült.
Hozzávalók:
½ kg csicsóka
1 édeskömény hagyma
2 közepes gyöngyhagyma
1 evőkanál vaj
2 liter zöldség alaplé
2 deci tejszín
1 evőkanál kukoricaliszt
só, kakukkfű, fehér bors
balzsamecet a tálaláshoz
A vajat egy lábosban felolvasztjuk, és megdinszteljük benne a karikára vágott hagymát. Beletesszük a megtisztított csicsókát, a felszeletelt édesköményt, sózzuk, borsozzuk. Teszünk bele egy kevés kakukkfüvet, majd felöntjük az alaplével, és puhára főzzük.
Akkor simára tumixoljuk, hozzáadjuk a kukoricaliszttel elkevert tejszínt, és összemelegítjük.
Néhány csepp balzsamecettel tálaljuk.