A Két Cica Konyhája

Csirkebecsinált

Csirkebecsinált

Csirkebecsinált 013.JPG 

 

 

A hülye ételnevek sorában csak a töki pompos meg a tüttyölt ratyli előzi meg, de ez utóbbi szerintem nem is létezik. Körülbelül egy évvel ezelőtt járta be a magyar gasztro-netet egy értelmezhetetlen recept, aztán felbukkant egy „istenbizony” megoldás is, ami leginkább egy vegetáriánus rakott krumplira hasonlít. Ha valahol elém tennék, tán még meg is enném, mert a neve – bár nagyon vicces – nem visszataszító.

 

Ellentétben a csirkebecsinálttal, ami nem gerjeszt túl étvágyjavító képzeteket… Nem is ettem meg soha: gyerekkoromban akkora undort keltettek bennem a csúnya ételnevek, hogy még borsót sem fogyasztottam, évekig. A „becsinált leves” csak az utóbbi hetekben jutott eszembe, most néztem utána, mit takar valójában: nos, tejfölös csirkeaprólék leves. Hát ettől bajom nem lehet, eldöntöttem hát, hogy lebontom ezt a pszichológiai gátat, megfőzöm magamnak, és túllépek rajta. A legjobb minőségű hozzávalókat szedtem össze, nagy gonddal készítettem el, és tényleg nagyon finom lett. Ennek ellenére nem tervezem be a menübe a közeljövőben: be kellett látnom, hogy akárhogy kiteszek magamért, akárhogy odafigyelek az elkészítésre, akármennyire tudom, mi van benne: ha a neve eszembe jut, nekem elmegy az étvágyam… Úgy látszik, van, amit nem lehet kinőni.

 

 Csirkebecsinált 009.JPG

 

Hozzávalók (8 adag):

 

1 db csirke far-hát

2 csirke szárny

2 csirke felsőcomb, kicsontozva

3 csirkemáj, szívvel

3 csirkezúza

 

4 kisebb sárgarépa

2 petrezselyem gyökér

1 kis zeller

1 kis karalábé

1nagy fej hagyma

1 gerezd fokhagyma

3 deci tejföl

3 evőkanál kukoricaliszt

2 evőkanál vaj

Frissen vágott petrezselyemzöld

Tárkonyos tokaji borecet a tálaláshoz

2,5 liter víz

 

Fűszerek:

só, egész fekete bors, 1 babérlevél, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 szegfűbors, 1 szegfűszeg, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál tárkony

 

Levesbetét:

petrezselymes vajas galuska

 

 

 

A vajat egy nagy fazékban felolvasztjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne, megsózzuk és beletesszük a csirkeaprólékot, a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön rotyogtatva leszedjük a habját. Mikor kitisztult a levesünk, beletesszük a fűszereket: az őrölt fűszereket közvetlenül a levesbe szórjuk, a darabosakat egy teatojásba zárva belelógatjuk (nekem van egy a leveseknek rendszeresítve). Ezt követően takaréklángon puhára főzzük benne a húst és a zöldségeket. A tejfölből és a kukoricalisztből egy kevés leves hozzáadásával híg habarást készítünk (a liszt azért kerül bele, hogy a tejföl ne csapódjon ki a meleg levesben). Kivesszük a teatojást, és behabarjuk a levesünket. Még egyszer felfőzzük, és levesszük a tűzről.

 

A vajas galuskát külön készítjük el, és a tálaláskor adjuk hozzá. A tányéron megszórjuk friss, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és néhány csepp tárkonyos borecettel fogyasztjuk.

 

 

 

 Csirkebecsinált 007.JPG

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr305111156

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása