A hülye ételnevek sorában csak a töki pompos meg a tüttyölt ratyli előzi meg, de ez utóbbi szerintem nem is létezik. Körülbelül egy évvel ezelőtt járta be a magyar gasztro-netet egy értelmezhetetlen recept, aztán felbukkant egy „istenbizony” megoldás is, ami leginkább egy vegetáriánus rakott krumplira hasonlít. Ha valahol elém tennék, tán még meg is enném, mert a neve – bár nagyon vicces – nem visszataszító.
Ellentétben a csirkebecsinálttal, ami nem gerjeszt túl étvágyjavító képzeteket… Nem is ettem meg soha: gyerekkoromban akkora undort keltettek bennem a csúnya ételnevek, hogy még borsót sem fogyasztottam, évekig. A „becsinált leves” csak az utóbbi hetekben jutott eszembe, most néztem utána, mit takar valójában: nos, tejfölös csirkeaprólék leves. Hát ettől bajom nem lehet, eldöntöttem hát, hogy lebontom ezt a pszichológiai gátat, megfőzöm magamnak, és túllépek rajta. A legjobb minőségű hozzávalókat szedtem össze, nagy gonddal készítettem el, és tényleg nagyon finom lett. Ennek ellenére nem tervezem be a menübe a közeljövőben: be kellett látnom, hogy akárhogy kiteszek magamért, akárhogy odafigyelek az elkészítésre, akármennyire tudom, mi van benne: ha a neve eszembe jut, nekem elmegy az étvágyam… Úgy látszik, van, amit nem lehet kinőni.
Hozzávalók (8 adag):
1 db csirke far-hát
2 csirke szárny
2 csirke felsőcomb, kicsontozva
3 csirkemáj, szívvel
3 csirkezúza
4 kisebb sárgarépa
2 petrezselyem gyökér
1 kis zeller
1 kis karalábé
1nagy fej hagyma
1 gerezd fokhagyma
3 deci tejföl
3 evőkanál kukoricaliszt
2 evőkanál vaj
Frissen vágott petrezselyemzöld
Tárkonyos tokaji borecet a tálaláshoz
2,5 liter víz
Fűszerek:
só, egész fekete bors, 1 babérlevél, 1 csipet őrölt szerecsendió, 1 szegfűbors, 1 szegfűszeg, 1 kávéskanál kakukkfű, 1 kávéskanál tárkony
Levesbetét:
A vajat egy nagy fazékban felolvasztjuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne, megsózzuk és beletesszük a csirkeaprólékot, a megtisztított, feldarabolt zöldségeket, majd felöntjük a vízzel. Felforraljuk, majd lassú tűzön rotyogtatva leszedjük a habját. Mikor kitisztult a levesünk, beletesszük a fűszereket: az őrölt fűszereket közvetlenül a levesbe szórjuk, a darabosakat egy teatojásba zárva belelógatjuk (nekem van egy a leveseknek rendszeresítve). Ezt követően takaréklángon puhára főzzük benne a húst és a zöldségeket. A tejfölből és a kukoricalisztből egy kevés leves hozzáadásával híg habarást készítünk (a liszt azért kerül bele, hogy a tejföl ne csapódjon ki a meleg levesben). Kivesszük a teatojást, és behabarjuk a levesünket. Még egyszer felfőzzük, és levesszük a tűzről.
A vajas galuskát külön készítjük el, és a tálaláskor adjuk hozzá. A tányéron megszórjuk friss, apróra vágott zöldpetrezselyemmel, és néhány csepp tárkonyos borecettel fogyasztjuk.