A Két Cica Konyhája

Vindaloo marhapofából, puliszkával

Vindaloo marhapofából, puliszkával

YI5M4521.jpg 

 

 

 

Nem a XXI. századi „gasztroforradalom” eredménye a fúziós konyha: a maga természetes formájában mindig is létezett. Így az indiai specialitásként ismert vindaloo is annak tekinthető, hiszen a XVI. században Indiába érkező portugáloknak köszönhetően jött létre. Első hallásra nem is tűnik Indiára jellemzőnek az elnevezés, ami nem véletlen. Az eredeti fogás egy, a portugálok által a mai napig ismert és készített étel, a Carne de Vinha d'Alhos volt, aminek a főbb összetevői a Vinho, azaz a bor, és Alhos, vagyis a fokhagyma, és természetesen a Carne, azaz a hús. Némi nyelvi áthallás, a frissen megismert fűszerek és az új környezet kínálta lehetőségek összességéből született a ma ismert étel. (forrás: Wikipédia)

 

 

 

Mára természetesen számos változata létezik, a curryhez hasonlóan lehet kapni vindaloo fűszerkeveréket, de könnyen összeállítható házilag is, ahogy én is tettem a következő recept elkészítésénél. Most, hogy lehűlt az idő, érdemes ezt a sütőben készülő változatot kipróbálni. Én marhapofát használtam, ami mostanában az egyik kedvenc alapanyagommá vált: így mind az előkészítésre, mind a főzésre több időt kell szánni. Más húsféléből (combból vagy lapockából például, de készülhet sertéshúsból is) a főzésre elegendő másfél óra, és a hús felkockázása sem több 10 percnél. Ezzel ellentétben a marhapofát gondosan le kell hártyázni, és a darabolás sem olyan egyszerű, mivel az állat legizmosabb, legkeményebb részéről van szó: az állandóan kérődző szarvasmarha arcizmáról. (Aki még mindig olvassa ezt a bejegyzést, azzal tudatom, hogy maximálisan megéri a fáradságot: a szétfőtt izomrostoktól lesz zselésen omlós a puhára főtt hús.)

Én  a tálalásnál egy újabb fúziót hoztam létre a magyar konyhával: puliszkát adtam mellé.

 

 

 

 

 YI5M4531.jpg

 

 

 

 

Hozzávalók:

 

 

 

 

1,5 kg marhapofa

4 evőkanál ghee (tisztított vaj), vagy olaj

4 felszeletelt vöröshagyma

4 evőkanál reszelt gyömbér

4 gerezd zúzott fokhagyma

1 fahéjrúd

1 deci balzsamecet

1,5 liter vörösbor

1 teáskanál barna cukor

só, frissen őrölt cayenne bors

 

 

A fűszerkeverékhez:

 

½ teáskanál római kömény

1 evőkanál koriandermag

½ teáskanál kardamommag

1 teáskanál görögszéna

2 teáskanál csilipor

1 teáskanál őrölt kurkuma

1 teáskanál Colman’s mustárpor

 

 

 

 

 

 

A marhapofát lehártyázzuk (ennél a mennyiségnél két, emberes darabbal kell megküzdenünk), és kb. 4-5 centis kockákra vágjuk.

 

A fűszereket egy robotgépben vagy fűszermalomban finomra őröljük. Egy nagy serpenyőben felhevítjük a zsiradékot, és a húst két adagban beletéve barnára pirítjuk, majd félretesszük.

 

A visszamaradt zsiradékba dobjuk a vöröshagymát, a gyömbért, a fokhagymát és a fahéjat, és lassú tűzön kevergetve puhára pároljuk, míg a hagyma elkezd üvegesedni. Akkor hozzáadjuk a fűszereket, jól összekeverjük, majd a húst is belekeverjük, ügyelve arra, hogy a fűszeres-olajos massza mindenhol jól bevonja. Ráöntjük az ecetet, a bort, belekeverjük a cukrot, majd sózzuk, borsozzuk.

 

Lefedve, 160 fokos sütőben 3 óra alatt puhára főzzük. Ha elkészült, kivesszük belőle a fahéjrudat.

 

Puliszkával és grillezett paradicsommal tálaljuk.

 

 

 

 

 

 YI5M4532.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr885378563

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása