Ahogy gazdagodik a piaci szabadföldi zöldségkínálat (mert míg tavasszal nagyrészt illúziót veszünk, ha jó helyen keressük, most már minden „igazi”), egymás után előkerülnek a nagy klasszikusok: a töltött, rakott zöldségek, a tökfőzelék, a hagyományos feltétek, fasírtok. Ilyenkor a nosztalgiázás után mindig utolér az újítás szele is: egy szezonban, egy ételtípus esetében egyszer pont elég a hagyományos ízvilágból, legközelebb biztosan mással kezdek kísérletezni. Ez a töltött karalábé a konzervatívoknál sem veri ki a biztosítékot, és az ínyencek sok örömet találhatnak benne. Behűtött fehér borral tökéletes nyáresti vacsora.
A tojássárgáját kikeverjük a tejföllel és a parmezánnal, sóval és borssal ízesítjük.
A maradék egy fej főzőhagymát apróra vágva megpároljuk a vajon, majd hozzáadjuk a zúzott fokhagyma gerezdet, a karalábé kivájt belsejét és az apróra vágott szárakat és leveleket (ezeknek ugyanolyan ízük van, mint a karalábénak, csak enyhébb). Megsózzuk, aláöntjük a maradék fehér bort, és fedő nélkül pároljuk, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Akkor aláöntünk kb. 1 deci vizet, és fedő alatt puhára pároljuk. Ezt követően botmixerrel összetörjük, borsozzuk, majd hozzáadjuk az előkészített tejfölt és a zöld curryt. A zöld curryt Thaiföldön szinte minden hús- vagy halféléhez, zöldséges ételekhez szívesen használják. Csípős, de közel sem annyira, mint a chili, így akár gyermekeknek is adható. Amikor a curry-t besűrítjük, állaga megváltozik, szemcsés lesz.
Az elkészített mártást a töltött karalábéval együtt tálaljuk.
(Az extra hozzávalókat a Klassz.hu-ról rendeltem.)
A RECEPTET ELSŐ SZAKÁCSKÖNYVEM 118. OLDALÁN TALÁLOD.
MEGRENDELHETŐ ITT.