A Két Cica Konyhája

Utazás a nagy klasszikusok hullámain

2025.4.12. 14:00
Utazás a nagy klasszikusok hullámain

copy_of_desszert_szelekcio_2.jpg

Minden idők legsikeresebb középiskolai irodalmi kávéházi programja, a Centrál Irodalmi Zsúr újabb mérföldkőhöz érkezett. A tavalyi tanév elsöprő sikere után a Centrál Kávéház megnyitja a 2025/26-os tanévre vonatkozó foglalási lehetőséget, immár heti három időponttal! A program célja továbbra is változatlan: irodalmat, kultúrát és élményt adni egy új generációnak – ingyenesen, örömmel, szívből.

A történelmi Centrál Kávéház, ahol 1908-ban megszületett a Nyugat folyóirat, a mai napig őrzi és továbbadja a magyar irodalom szellemi örökségét. A Centrál Irodalmi Zsúr ennek a missziónak kortárs formája: középiskolás osztályokat invitálnak egy különleges órára, ahol Meskó Zsolt író, rendező és Bence úr, a főpincér kalauzolják őket a Nyugat nagyjai – Ady, Kosztolányi, Karinthy és társaik – világába. A diákok nemcsak hallgatói, hanem alkotói is az órának: saját verset írnak, melyek legjobbjai bekerülnek a Centrál Költők Társaságába.

A programhoz interaktív élmények is társulnak: történelmi szelfisarok, korabeli tárgyak, frissítő pogácsa, valamint ásványvíz várja a fiatalokat. A foglalás és a részvétel továbbra is teljesen díjmentes, elérhető a https://centralgrandcafe.hu/irodalmi-orak/ oldalon.

A Centrál Irodalmi Zsúr több mint egy élményóra – egy élő, közösségteremtő misszió, mely a magyar nyelv és irodalom örökségét a jövő nemzedékeinek adja tovább.

Hagyomány és progresszió a gasztronómiában is

A Centrál új gasztronómiai kínálata szintén a „forradalmian modern klasszikus” gondolat jegyében született. A nyári spritzektől a különleges cappuccinókon át egészen a legendás főételek húsos és húsmentes változataiig a Centrál konyhája a múlt ízeit ötvözi a jelen kíváncsiságával. A Tiramisu kollekció vagy a francia levendulás krémes pedig méltó zárása minden irodalmi és kulináris utazásnak.

A Centrál 2025. április 11-én, a költészet napján ünnepli újranyitásának harmadik évfordulóját.  Szándékosan a költészet napja az újranyitás és a „születésnap”, hiszen az egyik legnagyobb múltú irodalmi kávéházról van szó.

A születésnappal egybekötött sajtónap betekintést enged abba az alkotó folyamatba, hogy 2022 április óta hová jutott el ez a klasszikus, történelmi színtér, a századvég és a századelő virágzó kávéházi korszakának zászlóshajója, Budapest kulturális, szellemi és társasági életének centruma.

Hitünk a mai napig, hogy a Centrál a leghíresebb magyar vendéglátóhelyek egyike, bakancslistás látnivaló, amit látni kell, hangulatát meg kell élni és bele kell kóstolni. 

A Centrál szellemiségét, klasszikus értékeit, mint örökséget úgy kell ápolni, hogy összhangban legyen a mai vendégek, a modern kor elvárásaival.

Modern klasszikus. 1887 óta. 

copy_of_grand_burger_1.jpg

A Centrál Café az Eventrend Group tagja

Az Eventrend Group több mint három évtizednyi tapasztalattal rendelkezik kávéházak, éttermek, szállodák üzemeltetésében, valamint rendezvényszervezésben. A cégcsoporthoz jelenleg 31 projekt tartozik, és mintegy 1000 munkavállalót foglalkoztat. Az Eventrend Grouphoz kötődik mintegy 20 gasztronómiai vállalkozás, többek között a Gundel Étterem, a New York Kávéház, a Városliget Café&Restaurant, a Spoon the boat, a Főőrség Kávéház, a Séf Asztala, a Symbol, a Groupama Aréna vagy a Müpa catering szolgáltatása, emellett 24 budapesti rendezvényhelyszínen 79 egyedi rendezvényterem értékesítése is.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4918838516

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása