Hát nem az a tipikus kánikulára való fogás (már ami a tűzhely mellett töltendő időt illeti), de szerintem melegben is kell rendeseket enni, és valójában egy mediterrán ételről van szó. A gnocchi batáta helyett készülhet főzőburgonyából is!
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kiló batáta
200 g liszt
1 tojás
só
- A batátát 160 fokos sütőben, 45 perc alatt megsütjük, a héját lehúzzuk és áttörjük.
- Összegyúrjuk a liszttel és a tojással, majd először kisebb gombócokat formázunk belőlük, ezeket sodorjuk ki kb. 1,5 centi vastag nudlikká, melyeket 2 centis darabokra vágunk és gömbölyűre formázzuk őket.
- Forró, lobogó vízbe dobjuk. Először lesüllyednek a fazék aljára – mikor feljönnek a víz színére, tulajdonképpen készen is vannak.
- Szűrőkanállal átszedjük őket egy tálban előkészített hideg vízbe (ez azért fontos, hogy azonnal lehűljön a felületük, különben ragadós lesz), majd leszűrjük, lecsöpögtetjük.
A mártás készítése:
Hozzávalók:
500 g darált marhahús
340 g Cipriani paradicsom szósz
1 fej hagyma, apróra vágva
3 gerezd zúzott fokhagyma
3 szár zeller, apróra vágva
5 evőkanál olaj
só, frissen őrölt fekete bors
1 evőkanál aprított bazsalikomlevél + néhány egész a tálaláshoz
1 deci fehérbor
200 g Hayat Beyaz Peynir feta sajt
10 szem koktélparadicsom
- Az olajon megpirítjuk a hagymát, majd rádobjuk a zúzott fokhagymát is. Belekeverjük a zellert, és együtt pirítjuk 4-5 percig, majd ráöntjük a bort – elkeverjük, és hagyjuk, hogy az alkoholtartalma elpárologjon.
- Hozzáadjuk a darált húst, megsózzuk, borsozzuk, majd kevergetve átpirítjuk, majd belekeverjük a paradicsomkonzervet és a friss bazsalikomot.
- Az előkészített gnocchit egy tűzálló tálba rendezzük. Leöntjük a paradicsomos-fűszeres darált hússal, majd a tetejére szórjuk a felkockázott feta sajtot, és díszítésképpen a koktélparadicsomokat és a bazsalikomleveleket is.
- Előmelegített, 180 fokos sütőben, 20 perc alatt készre sütjük.