Mostanában nem sok receptet tudtam felrakni, de a múlt hétvégén az egyik barátnőmnél „szilva szeánszt” tartottunk: négyféle szilvából hétféle étel készült. Ez a bográcsban főtt, japán vörös szilva alapú ketchup a kedvencem – frissen ki is próbáltuk egy kis kacsamájjal, mert a szilva mellett a kacsa volt a másik fő „téma”. Sikerült meglepnem a résztvevőket a ketchupfőzés ötletével, de akkora sikere volt, hogy máris nyúznak az ismétlésért: nem elképzelhetetlen, hogy nekifutok még egyszer, és készítek belőle egy sorozatot karácsonyi ajándékba (azok közé a perverzek közé tartozom ugyanis, akik októberben megveszik az ajándékokat, így nem kell dzsingölbellz-t meg kriszmöszólörand-ot hallgatnom hetekig a bevásárlóközpontokban nyomakodva).
Bográcsozni pedig minden évszakban szeretek, de legkevésbé nyáron, a kánikulában. Szerintem a tavasz és az ősz a legideálisabb évszak erre, de egy téli szalonnasütésnek is van hangulata – egy kis forralt borral, groggal megtámogatva. A vénasszonyok nyara pedig kegyes volt hozzánk – két remek napot töltöttünk a kertben. De nem húzom az időt: nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy lesz a szilvából ketchup. Nos, ugyanúgy, mint a paradicsomból, csak más fűszerek kerülnek bele, más arányban, és nem feltétlenül hot-doghoz vagy hamburgerhez, hanem kacsahúshoz, májhoz, vadashoz esszük (mondjuk, a sültkolbászt sem rontja el, de a paprikáshoz nem illik – szerintem).
Hozzávalók
(6 db 7 decis üveg)
5 kg japán vörös szilva
1 liter víz
200 g barna cukor
2 deci almaecet
6 púpozott evőkanál szirupos narancshéj
6 púpozott evőkanál narancsdzsem
2 fahéjrúd
5 gerezd zúzott fokhagyma
Frissen őrölt fűszerkeverék: 4 csillagánizs, 8 szem borókabogyó, 8 szem szegfűbors, 8 szem fekete bors,
1 teáskanál őrölt kardamom
- A megmosott, kimagozott szilvát 1 liter vízzel feltesszük főni.
- Mikor a gyümölcs megpuhul, botmixerrel simára turmixoljuk.
- Beletesszük a cukrot, az ecetet, a narancshéjat, a narancsdzsemet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és lassú tűzön egy órát főzzük.
- Kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
KÉPGALÉRIA:
Bónusz: Őszi macska a bokorban…