A Két Cica Konyhája

Szilvaketchup bográcsban

2013.10.31. 07:00
Szilvaketchup bográcsban

Ketchup_1.jpg 

 

 

 

 

Mostanában nem sok receptet tudtam felrakni, de a múlt hétvégén az egyik barátnőmnél „szilva szeánszt” tartottunk: négyféle szilvából hétféle étel készült. Ez a bográcsban főtt, japán vörös szilva alapú ketchup a kedvencem – frissen ki is próbáltuk egy kis kacsamájjal, mert a szilva mellett a kacsa volt a másik fő „téma”. Sikerült meglepnem a résztvevőket a ketchupfőzés ötletével, de akkora sikere volt, hogy máris nyúznak az ismétlésért: nem elképzelhetetlen, hogy nekifutok még egyszer, és készítek belőle egy sorozatot karácsonyi ajándékba (azok közé a perverzek közé tartozom ugyanis, akik októberben megveszik az ajándékokat, így nem kell dzsingölbellz-t meg kriszmöszólörand-ot hallgatnom hetekig a bevásárlóközpontokban nyomakodva).

 

 

Ketchup_5.jpg

 

 

Bográcsozni pedig minden évszakban szeretek, de legkevésbé nyáron, a kánikulában. Szerintem a tavasz és az ősz a legideálisabb évszak erre, de egy téli szalonnasütésnek is van hangulata – egy kis forralt borral, groggal megtámogatva. A vénasszonyok nyara pedig kegyes volt hozzánk – két remek napot töltöttünk a kertben. De nem húzom az időt: nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy lesz a szilvából ketchup. Nos, ugyanúgy, mint a paradicsomból, csak más fűszerek kerülnek bele, más arányban, és nem feltétlenül hot-doghoz vagy hamburgerhez, hanem kacsahúshoz, májhoz, vadashoz esszük (mondjuk, a sültkolbászt sem rontja el, de a paprikáshoz nem illik – szerintem).

 

 

 Ketchup_15.jpg

 

 

Hozzávalók

(6 db 7 decis üveg)

 

5 kg japán vörös szilva

1 liter víz

200 g barna cukor

2 deci almaecet

6 púpozott evőkanál szirupos narancshéj

6 púpozott evőkanál narancsdzsem

2 fahéjrúd

5 gerezd zúzott fokhagyma

Frissen őrölt fűszerkeverék: 4 csillagánizs, 8 szem borókabogyó, 8 szem szegfűbors, 8 szem fekete bors,

1 teáskanál őrölt kardamom

 

 

 

  1. A megmosott, kimagozott szilvát 1 liter vízzel feltesszük főni.
  2. Mikor a gyümölcs megpuhul, botmixerrel simára turmixoljuk.
  3. Beletesszük a cukrot, az ecetet, a narancshéjat, a narancsdzsemet, a fahéjat, a fűszerkeveréket és a fokhagymát, és lassú tűzön egy órát főzzük.
  4. Kimosott, sterilizált üvegekbe töltjük, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

 

 

KÉPGALÉRIA:

 

 

 

 

Bónusz: Őszi macska a bokorban…

 

 

 Őszi_macska.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr595607166

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása