Mostanában nem sok receptet tudtam felrakni, de a múlt hétvégén az egyik barátnőmnél „szilva szeánszt” tartottunk: négyféle szilvából hétféle étel készült. Ez a bográcsban főtt, japán vörös szilva alapú ketchup a kedvencem – frissen ki is próbáltuk egy kis kacsamájjal, mert a szilva mellett a kacsa volt a másik fő „téma”. Sikerült meglepnem a résztvevőket a ketchupfőzés ötletével, de akkora sikere volt, hogy máris nyúznak az ismétlésért: nem elképzelhetetlen, hogy nekifutok még egyszer, és készítek belőle egy sorozatot karácsonyi ajándékba (azok közé a perverzek közé tartozom ugyanis, akik októberben megveszik az ajándékokat, így nem kell dzsingölbellz-t meg kriszmöszólörand-ot hallgatnom hetekig a bevásárlóközpontokban nyomakodva).
Bográcsozni pedig minden évszakban szeretek, de legkevésbé nyáron, a kánikulában. Szerintem a tavasz és az ősz a legideálisabb évszak erre, de egy téli szalonnasütésnek is van hangulata – egy kis forralt borral, groggal megtámogatva. A vénasszonyok nyara pedig kegyes volt hozzánk – két remek napot töltöttünk a kertben. De nem húzom az időt: nyilván mindenki arra kíváncsi, hogy lesz a szilvából ketchup. Nos, ugyanúgy, mint a paradicsomból, csak más fűszerek kerülnek bele, más arányban, és nem feltétlenül hot-doghoz vagy hamburgerhez, hanem kacsahúshoz, májhoz, vadashoz esszük (mondjuk, a sültkolbászt sem rontja el, de a paprikáshoz nem illik – szerintem).
HOZZÁVALÓK ÉS ELKÉSZÍTÉS
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Tóth Milán Photography
KÉPGALÉRIA:
Bónusz: Őszi macska a bokorban…