A krémlevesben az a jó, hogy bármiből készülhet: akár a maradék héjában sült krumpliból is, csak ügyesen kell összeválogatni a többi hozzávalót. Ez egy olyan „mindent bele” leves, de a sült szalonna-sült krumpli imádóknak igazi ajándék. Ráadásul 20 perc alatt elkészíthető – ha frissen sütjük hozzá a burgonyát, erre további 20 percet rá kell szánni.
Hozzávalók:
- 700 g krumpli
- 250 g bacon
- 250 g póréhagyma
- evőkanál olaj
- só, bors
- 6 karika zöld erőspaprika
- 1 liter húsleves
- 1 kávéskanál őrölt babérlevél
- 1 ág friss rozmaring (kb. 15 centi)
- 1 ág friss kakukkfű (kb. 10 centi)
- 150 g tejföl
- A krumplit alaposan megmossuk, kockákra vágjuk, és zsiradékmentesen, sütőben megsütjük.
TIPP: A napokban már bemutatott Philips Airfyert is használhatjuk: gyorsabb, és garantáltan nem ég meg a krumpli.
- A bacont apró kockákra vágjuk, és egy nagyobb lábosban megpirítjuk. Ha nem sül ki belőle a munka folytatásához elegendő zsiradék, tehetünk hozzá még egy kis olajat, ízlés szerint mangalica zsírt is.
- A megmosott, felkarikázott póréhagymát a pirított szalonnára dobjuk, és rövid ideig együtt pirítjuk.
- A pirított hagyma-bacon elegyének a negyedét félretesszük a tálaláshoz, a többihez hozzákeverjük a sült krumplit.
- Felöntjük a húslevessel, beleszórjuk a babért, rozmaringot, kakukkfüvet és az erős paprikát, majd lefedve felforraljuk (hosszabb főzésre nincs szükség, mivel nem nyers alapanyagokkal dolgozunk).
- Ha összeforraltuk, levesszük a tűzről, és botmixerrel pürésítjük. Kóstolás után (a bacon biztosan sós) utána sózunk, majd tányérokba szedjük a levest.
- Tálaláskor minden tányérba adunk egy evőkanál tejfölt, egy evőkanálnyi pirított bacont póréhagymával, és egy kis frissen őrölt fekete borsot.