A kánikulára való tekintettel a jelek szerint a főzés nélküli, "egyszerűen nagyszerű" receptek aratnak sikert, úgyhogy a főzés nélküli befőzéssel folytatom a hatásvadászatot: több rumos meggy receptet ismerek, de ez a legegyszerűbb. Tulajdonképpen semmit sem kell csinálni, csak összekeverni a hozzávalókat, és egy légmentesen záródó, tiszta üvegbe rakni. Az eljárás üzembiztos, én négy éve, minden idényben készítek belőle néhány üveggel, és egyik sem romlott meg soha. Mivel a tavalyiból már nem volt, az idén az első meggyből előállítottam az első szériát, mert a nyári házi fagyik elengedhetetlen kísérője nálunk.
Hozzávalók (egy fél literes csatos üveghez):
- 300 g érett meggy
- 150 g barna nádcukor
- 1 vaníliarúd
- 2 dl rum
Az alaposan megmosott, hibátlan meggyszemekkel megtöltjük az előzőleg kiforrázott üveget, és a feldarabolt, hosszában felvágott vaníliarudat közétesszük. Rászórjuk a nádcukrot, alaposan összerázzuk, majd felöntjük a rummal, és légmentesen lezárjuk az edényt. Két hét múlva fogyasztható.