Akik egy ideje olvassák a blogot, tudják, hogy a spenót a kedvenc ételem, és amibe lehet belecsempészem. Ha pedig ez nem lenne elég, ahogyan minden nyáron másféle lecsót "szeretek", valahogy minden évben születik egy spenótfőzelék-recept is. Mindig a legutóbbi a legjobb (persze), de ez most TÉNYLEG egészen szuper lett!
Az elmúlt évben sokat használtam a különféle gabonákat, álgabonákat önmagában, desszertekben és sűrítésre is. Ennek az a háttere, hogy tavaly egy könyvkiadó megbízott azzal, hogy írjak egy három részes könyvsorozatot az olajos magvak, a hüvelyesek és a gabonafélék felhasználásáról. A könyvet ne keressétek a könyvesboltokban, mert nem jelent meg, viszont én hónapokig ezekkel az alapanyagokkal kísérleteztem, ami új dimenziót nyitott meg számomra a gasztronómiában - ez azt hiszem, az elmúlt év receptjein is megfigyelhető.
Ebbe a főzelékbe hüvelyes nem került (bár egy kis főtt-pirított csicseriborsót el tudnék mellé képzelni), viszont szép egységet alkot benne a mandula, a mandulatej és a köles - de a főszereplő természetesen a spenót maradt!
Hozzávalók:
1 kg friss, zsenge spenótlevél
1 kis fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só, bors ízlés szerint
1/2 kávéskanál szerecsendió
1/2 teáskanál kakukkfű
50 g szeletelt mandula
200 g köles
1 liter zöldség alaplé
2 dl mandulatej
150 g cheddar sajt
3 evőkanál olaj
Elkészítés:
Az olajban üvegesre pirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát, félúton mellédobom a zúzott fokhagymát is.
Ha elkészült, beleszórom a szerecsendiót és a kakukkfüvet (akkor, ha szárítottat használok - a frisset a főzés vége előtt adom hozzá). Belekeverem a szeletelt mandulát, enyhén megborsozom, és kevergetve együtt pirítom őket, míg a mandula egy kis színt kap.
Hozzákeverem a megmosott, lecsepegtetett spenótot (a kis zsenge leveleket nem kell leszárazni, ha már öregebb, akkor ezt előtte el kell végezni). Pici sót teszek bele, és lefedve párolom, míg a spenót összeesik.
Akkor hozzákeverem a kölest, felöntöm az alaplével, és félig lefedve puhára főzöm.
Mikor elkészült (a spenót és a köles is teljesen megpuhul), egy botmixer segítségével pürésítem. Hozzáöntöm a mandulatejet és belereszelem a sajtot, majd még egyszer összeforralom.
Én hagyományosan, tükörtojással tálaltam, de készülhet hozzá (mint fent említettem) pirított csicseriborsó, vagy más feltét is. A végeredmény egy rusztikusan darabos, változatos, gazdag ízvilágú főzelék.