A Két Cica Konyhája

Az év spenótfőzeléke

2015.9.20. 17:37
Az év spenótfőzeléke

spenot_1.jpg

Akik egy ideje olvassák a blogot, tudják, hogy a spenót a kedvenc ételem, és amibe lehet belecsempészem. Ha pedig ez nem lenne elég, ahogyan minden nyáron másféle lecsót "szeretek", valahogy minden évben születik egy spenótfőzelék-recept is. Mindig a legutóbbi a legjobb (persze), de ez most TÉNYLEG egészen szuper lett!

Az elmúlt évben sokat használtam a különféle gabonákat, álgabonákat önmagában, desszertekben és sűrítésre is. Ennek az a háttere, hogy tavaly egy könyvkiadó megbízott azzal, hogy írjak egy három részes könyvsorozatot az olajos magvak, a hüvelyesek és a gabonafélék felhasználásáról. A könyvet ne keressétek a könyvesboltokban, mert nem jelent meg, viszont én hónapokig ezekkel az alapanyagokkal kísérleteztem, ami új dimenziót nyitott meg számomra a gasztronómiában - ez azt hiszem, az elmúlt év receptjein is megfigyelhető.

Ebbe a főzelékbe hüvelyes nem került (bár egy kis főtt-pirított csicseriborsót el tudnék mellé képzelni), viszont szép egységet alkot benne a mandula, a mandulatej és a köles - de a főszereplő természetesen a spenót maradt!

spenot_3.jpg

Hozzávalók:

 

1 kg friss, zsenge spenótlevél

1 kis fej vöröshagyma

2 gerezd fokhagyma

só, bors ízlés szerint

1/2 kávéskanál szerecsendió

1/2 teáskanál kakukkfű

50 g szeletelt mandula

200 g köles

1 liter zöldség alaplé

2 dl mandulatej

150 g cheddar sajt

3 evőkanál olaj

Elkészítés:

 

Az olajban üvegesre pirítom az apró kockákra vágott vöröshagymát, félúton mellédobom a zúzott fokhagymát is.

Ha elkészült, beleszórom a szerecsendiót és a kakukkfüvet (akkor, ha szárítottat használok - a frisset a főzés vége előtt adom hozzá). Belekeverem a szeletelt mandulát, enyhén megborsozom, és kevergetve együtt pirítom őket, míg a mandula egy kis színt kap.

Hozzákeverem a megmosott, lecsepegtetett spenótot (a kis zsenge leveleket nem kell leszárazni, ha már öregebb, akkor ezt előtte el kell végezni). Pici sót teszek bele, és lefedve párolom, míg a spenót összeesik. 

Akkor hozzákeverem a kölest, felöntöm az alaplével, és félig lefedve puhára főzöm.

Mikor elkészült (a spenót és a köles is teljesen megpuhul), egy botmixer segítségével pürésítem. Hozzáöntöm a mandulatejet és belereszelem a sajtot, majd még egyszer összeforralom.

Én hagyományosan, tükörtojással tálaltam, de készülhet hozzá (mint fent említettem) pirított csicseriborsó, vagy más feltét is. A végeredmény egy rusztikusan darabos, változatos, gazdag ízvilágú főzelék. 

spenot_4.jpg

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr257803796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása