A minestrone nálunk örök kedvenc, és régóta készültem, hogy kipróbáljam a nyári változatot is, melyben friss nyári zöldségeket használtam, a gyöngybab helyett zöldbabot, a csicseriborsó helyett pedig zöldborsót. Az olasz receptek orichette tésztát ajánlanak hozzá, amit én orsótésztával helyettesítettem, és az eredetileg ajánlott friss paradicsomot kihagytam belőle. Aki nekiáll, mindenképpen hívjon vendégeket az alkalomra, ha nem elég nagy a család, mert a számos összetevő miatt nem lehet kis mennyiséget főzni belőle. Viszont mindent varakozást felülmúlt, annyira finom!
Előkészítés: 20 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók:
400 g zöldbab
400 g zöldborsó
1 nagy fej vöröshagyma felaprítva
1 póréhagyma
2 gerezd zúzott fokhagyma
5 evőkanál olívaolaj
½ fej kelkáposzta felszeletelve
2 szál zeller felaprítva
2 sárgarépa felkarikázva
1 petrezselyemgyökér felkarikázva
1 kisebb brokkoli
kb. 30 bazsalikomlevél
1 csomag petrezselyem felaprítva
2 felkarikázott cukkini
1 kisebb spárgatök vagy patisszon
3-4 babérlevél
200 g parmezánkéreg
só, bors
2 deci fehérbor
2 liter zöldség alaplé
bazsalikom pesto a tálaláshoz
100 g orsó alakú levestészta
Elkészítés:
-
A vöröshagymát megpároljuk az olívaolajon, beletesszük a fokhagymát, a póréhagymát karikára vágva, majd a káposztát, a zellert és a répákat, és néhány percig együtt pirítjuk.
-
Ezután hozzáadjuk a zöldbabot, zöldborsót, a brokkolit, a bazsalikomot, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük az alaplével, és lassú tűzön főzzük, míg minden összetevő megpuhul, és a leves besűrűsödik (kb. 30 perc).
-
Akkor beletesszük a parmezánkérget, a cukkinit, a kockára vágott tököt és a fehérbort (ha szükséges, még egy kis vizet vagy erőlevest), és még 10 percig főzzük.
-
A tányéron 1-1 teáskanálnyi pestóval, kevés reszelt parmezánnal tálaljuk.