A Két Cica Konyhája

Így készül az igazi ecetes hal

2024.6.01. 07:00
Így készül az igazi ecetes hal

9z5a4934_1.jpg

Tavaly a Szigetköz-Csallóköz Gasztrotérkép készítése során feleleveníthettem gyerekkori emlékeimet, többek között az egyetlen, tényleg kizárólagosan szigetközi ételspecialitás, az ecetes hal kapcsán. Ezt manapság nagyrészt az éttermek kínálják, de annak idején szinte minden háznál készítették, különösen a nyári hónapokban, mikor gyakran került rántott hal az asztalra: a kisütött adag egyik felét megettük vasárnap ebédre, a másik fele ment a páclébe és egy-két nap múlva már fogyasztásra kész volt az ecetes hal. A mi családunkban az ecetes krumplival együtt készült, aminek nyári köretként szintén nagy kultusza volt a helyi konyhákban.

Engem meglepett egyébként, hogy az éttermek most különféle halfiléből készítik ezt a fogást - régen kizárólag friss pontypatkó jöhetett szóba. Ez a recept szerepel a kiadványban, de - mivel minél többeknek szeretnék kedvet csinálni ahhoz, hogy a nyár folyamán a Szigetközbe látogassanak -, itt is közzéteszem.

Ecetes hal – szigetközi specialitás

 

Előkészítés: 15 perc

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézség: 2

Hozzávalók (6 adag):

6 szép pontypatkó

3 kis fej lilahagyma

100 g liszt

100 g zsemlemorzsa

1 tojás

1 teáskanál só

2 dl olaj a sütéshez

Az öntethez:

1 l víz

½ dl almaecet

1 teáskanál cukor

½ kávéskanál só

2-3 babérlevél

10 szem fekete bors

Elkészítés:

  1. A pontypatkókat besózzuk, bepanírozzuk, majd forró olajban mindkét oldalán aranybarnára sütjük.
  2. A hagymát megtisztítjuk és karikára vágjuk.
  3. Közben az öntet hozzávalóit az ecet kivételével összekeverjük és felforraljuk. Hűtés után beleöntjük az ecetet is.
  4. A rántott ponty szeleteket egy tálba fektetjük, mellé szórjuk a hagymakarikákat és leöntjük az ecetes lével.
  5. Egy napra lefedve a hűtőbe tesszük és hidegen fogyasztjuk.
  6. Kiváló köret mellé az ecetes krumpli, akár egy tálban is készülhet a két étel.

Fontos: Az ecetes halat fogyasztás előtt 2-3 nappal készítsük el és hidegen fogyasszuk.

Lelőhely: Park Panzió és Étterem, Hédervár 

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4718402809

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása