A Két Cica Konyhája

Megjelent a Szigetköz-Csallóköz Gasztrotérkép!

Megjelent a Szigetköz-Csallóköz Gasztrotérkép!

20240225_082651_resized.jpg

Ételek és történetek a Szigetköz és a Csallóköz vidékéről

2023 tavaszán kaptam a megtisztelő felkérést a győri Széchenyi István Egyetemtől, hogy vegyek részt egy, a Szigetköz és a Csallóköz gasztronómiáját bemutató kiadvány készítésében, mely a receptek mellett egy térképet is tartalmaz a térségbe látogató turisták számára. A booklet az Insula Magna projekt keretében jött létre, így a gasztronómia mellett fontos szerepet kapott a szerkesztés során a fenntarthatóság, ezért nemcsak éttermek kerültek fel a térképre, hanem gazdaságok, gasztronómiai vállalkozások is. Az ő termékeiket felhasználva készült az a 14 tájjellegű recept is, melyet én készítettem.

A kiadvány elérhető a Győr-Sopron-Moson megyei TDM irodákban és az országos nagyrendezvényeken, fesztiválokon a győri Széchenyi István Egyetem standján.

Online, lapozható formában itt található.

A térképen szereplő helyek listáját itt olvashatja.

A bevezető pedig így hangzik:

„A víz összekapcsol, nem pedig szétválaszt”

Intézményünk teljes odaadással gondozta a 2021 januárjában útjára bocsátott Insula Magna – Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Programot, melynek célja egy olyan hosszútávú és sokoldalú fejlesztési koncepció kialakítása volt, amely lehetővé teszi, hogy a Szigetköz-Csallóköz térsége határon átnyúló, európai fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon. Két éves munkánk méltó megkoronázása az Insula Magna Látogatóközpont átadása Mosonmagyaróváron, a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Karának történelmi falai között.

Ez alkalomból a tudományos eredmények és fejlesztések megjelenítése mellett egy sokkal személyesebb ajándékkal is szerettünk volna kedveskedni látogatóinknak – ezért készült ez a különleges kiadvány, mely egy ízutazás keretében kalauzolja végig az olvasót, történetek és ételek mentén a Szigetköz és a Csallóköz mesébe illő vidékén.

A térség természeti kincsei és kulturális öröksége mellett méltán büszke gasztronómiájára is, melynek – ahogy az Insula Magna projektnek is – elsődleges jellemzője a hagyományok mentén történő megújulás, mely egy fenntartható jövőképet vetít elénk. Az itt élők szeretik szülőföldjüket, melyet tisztelettel és odafigyeléssel gondoznak: ezt bizonyítja a számos organikus szemléletű minigazdaság, akiket a terményeikből készült receptek mellett e kiadvány lapjain bemutatunk. Történeteiket történelmi kontextusba ágyazva meséljük el, hiszen ők egy generációkon átívelő hagyomány letéteményeseiként dolgoznak a két „arany sziget” fennmaradásán.

A Szigetköz és a Csallóköz lakói egyaránt sokat tesznek a térségre jellemző, hagyományos gasztronómia magasabb szintre emeléséért, többek között a helyi alapanyagok fejlesztésén keresztül. A kiadványunkban található Gasztrotérkép segítségével az idelátogatók fellelhetik azokat a vendéglátóhelyeket, ahol kiemelkedő minőségben kóstolhatják meg a térség jellegzetes ételeit – de megtalálják rajta azokat a gazdaságokat, piacokat is, ahol helyben termett, magas minőségű alapanyagokat szerezhetnek be, melyekből hazatérve elkészíthetik kedvenceiket a gyűjteményünkben található receptúrák alapján.

Kevés dolog van, mellyel minden társadalmi réteg megszólítható – ezek közül a legfontosabb a gasztronómia, mely mindannyiunk közös szeretetnyelve. Ezért ezen keresztül erősítjük meg az Insula Magna projekt jelmondatát: hiszen a jó étel, a közös étkezés is összekapcsol, nem pedig szétválaszt.

Kiadó: Széchenyi István Egyetem, 2023

Szövegek, receptek, szerkesztés: Bezselics-Békési Ildikó

Fotók: Pomaránski Luca

Grafikai munkák: Széchenyi István Egyetem, Pályaorientációs és Marketing Központ – Pálmai Zsóka, Lőrincz Gergő

Térkép: Dubi Árpád

Kapcsolat: marketing@sze.hu

Szöveg: Bezselics-Békési Ildikó

Ételfotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr5918413681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása