A Két Cica Konyhája

Prósza szilvalekvárral

Prósza szilvalekvárral

img_8292.jpg

Míg a II. Világháború háború után, szegénységben felnőtt szüleim számára a prósza a gyerekkor keserédes emléke volt - mivel nem jutottak hozzá búzaliszthez és cukorhoz, ezért nagyanyáim gyakran sütöttek kukoricalisztből prószát, amit melasszal édesítettek -, nekem igazi vágyálom, hiszen gyakran meséltek róla, de az én gyerekkoromban pontosan ezek az alapanyagok nem voltak elérhetők.

Már felnőttként, a bioboltban szereztem be a hozzávalókat, hogy kipróbálhassam a híres-neves prószát: nekem ez a szilvalekváros változat lett a kedvencem. A végén beszórhatjuk porcukorral, vagy alaposan meglocsolhatjuk melasszal is - mindenképpen isteni. És gluténmentes!

Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!

 

Prósza szilvalekvárral

 

Előkészítés: 10 perc

Elkészítési idő: 40 perc

Nehézségi fok: 3

Hozzávalók (12 adag):

150 g kukoricaliszt

100 g porcukor

4 tojás

400 g tejföl

1 csipet só

100 g vaj + 1 evőkanál

+ 100 g sűrű szilvalekvár

porcukor a beszóráshoz

Elkészítés:

  1. A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk kanalanként a lisztet, végül belekeverjük a tejfölt is.
  2. A tojások fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk a tésztát, melyet kivajazott tepsibe öntünk.
  3. Belekanalazzuk a szilvalekvárt (egy-egy púpozott teáskanállal tegyünk egymástól 4-5 cm-re egy adagot) és 160 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
  4. Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.

 

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr3318413679

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása