Míg a II. Világháború háború után, szegénységben felnőtt szüleim számára a prósza a gyerekkor keserédes emléke volt - mivel nem jutottak hozzá búzaliszthez és cukorhoz, ezért nagyanyáim gyakran sütöttek kukoricalisztből prószát, amit melasszal édesítettek -, nekem igazi vágyálom, hiszen gyakran meséltek róla, de az én gyerekkoromban pontosan ezek az alapanyagok nem voltak elérhetők.
Már felnőttként, a bioboltban szereztem be a hozzávalókat, hogy kipróbálhassam a híres-neves prószát: nekem ez a szilvalekváros változat lett a kedvencem. A végén beszórhatjuk porcukorral, vagy alaposan meglocsolhatjuk melasszal is - mindenképpen isteni. És gluténmentes!
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!
Prósza szilvalekvárral
Előkészítés: 10 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (12 adag):
150 g kukoricaliszt
100 g porcukor
4 tojás
400 g tejföl
1 csipet só
100 g vaj + 1 evőkanál
+ 100 g sűrű szilvalekvár
porcukor a beszóráshoz
Elkészítés:
- A tojások sárgáját a cukorral és a vajjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk kanalanként a lisztet, végül belekeverjük a tejfölt is.
- A tojások fehérjét habbá verjük, ezzel lazítjuk a tésztát, melyet kivajazott tepsibe öntünk.
- Belekanalazzuk a szilvalekvárt (egy-egy púpozott teáskanállal tegyünk egymástól 4-5 cm-re egy adagot) és 160 °C-ra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.
- Amikor kihűlt, kockákra vágjuk, és porcukorral meghintve tálaljuk.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca