A Szigetközben a sűrű, passzírozott hal alapú, lassan készülő halászlevet főzik. Bár igazság szerint mindenki elkészíti előre a sűrítményt, ami remekül fagyasztható, így ha rászánja magát az ember a programra, egy nap alatt annyi halászlé alapot tud legyártani friss halból, hogy még karácsonyra is elég. Ezzel aztán gyorsan megy a bográcsozás, hiszen olvasztás után csak hígítani és melegíteni kell, majd belefőzni a friss halszeleteket.
Szigetközi halászlé, bográcsban
Előkészítés: 1 óra
Elkészítési idő: 2 óra
Nehézségi fok: 3
Hozzávalók (8 adag):
2 kg ponty
2 kg vegyes apróhal
5 nagy fej hagyma
2 nagy, érett paradicsom
1 zöldpaprika
150 g mangalicazsír
100 g édes őrölt pirospaprika
4 evőkanál só
1 evőkanál őrölt bors
- 8 liter víz
A tálaláshoz:
1 db erőspaprika, Erős Pista vagy szárított cseresznyepaprika
Elkészítés:
- A pontyok fejét és farkát levágjuk, a törzsét 2 cm vastag szeletekre vágjuk – ez utóbbit félretesszük.
- 100 g zsírban enyhén megpirítunk 4 apró kockákra vágott hagymát, majd egy liter vízzel felengedjük és feloldjuk benne a só felét. Belerakjuk a megtisztított apróhalat és a pontyok fejét és farkát, a paradicsomot és a paprikát, felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje és az egészet puhára főzzük.
- Ha elkészült, levesszük a tűzről, a csontos részeket kivesszük belőle, majd az egészet átpasszírozzuk.
- A bográcsban a maradék zsíron megpirítjuk a felaprított 1 hagymát. Felengedjük egy liter vízzel, ebbe beleszórjuk a pirospaprikát és főzzük, míg a paprika színe kioldódik. Hozzáadjuk a borsot is és a só másik felét.
- Belekeverjük a passzírozott alaplét, az alaplé mennyiségével megegyező vízzel felhígítjuk és felmelegítjük.
- Végül a félretett pontyszeleteket belefőzzük és frissen tálaljuk. Ez utolsó szakasz során már nem szabad megkeverni, hogy ne törjük össze a pontypatkókat!
- Tálalásnál kínálhatunk hozzá valami csípőset: erős paprikát, cseresznyepaprikát vagy Erős Pistát.
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben jelent meg, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca