A Szigetközben a sűrű, passzírozott hal alapú, lassan készülő halászlevet főzik. Bár igazság szerint mindenki elkészíti előre a sűrítményt, ami remekül fagyasztható, így ha rászánja magát az ember a programra, egy nap alatt annyi halászlé alapot tud legyártani friss halból, hogy még karácsonyra is elég. Ezzel aztán gyorsan megy a bográcsozás, hiszen olvasztás után csak hígítani és melegíteni kell, majd belefőzni a friss halszeleteket.
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben jelent meg, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében.
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca