A Két Cica Konyhája

Kukoricamálé mákkal, csipkeízzel és mandulával

2024.7.20. 09:12
Kukoricamálé mákkal, csipkeízzel és mandulával

img_8308.jpg

Előkészítés: 5 perc

Elkészítési idő: 15 perc

Nehézség: 1

Hozzávalók (6 adag):

5 dl tejszín

1 dl tej

6 evőkanál kukoricaliszt

6 evőkanál darált mák

2 evőkanál cukor

A tálaláshoz:

6 evőkanál csipkeíz

1 teáskanál mandulaforgács

Elkészítés:

  1. A tejszínt és a tejet összekeverjük és melegítés közben feloldjuk benne a cukrot.
  2. Habverővel elkeverjük benne a kukoricalisztet és a mákot, és takaréklángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
  3. Azonnal poharakba adagoljuk, így hagyjuk kihűlni.
  4. Tálaláskor csipkeízt simítunk a tetejére és megszórjuk mandulaforgáccsal.

A klasszikus értelemben vett málé csak vízből és kukoricalisztből állt – ez egy mai étkezésben nem állná meg a helyét. A fenti átalakítással viszont egy meglepően finom krémdesszert, ami alapvetően gluténmentes – ha a tejtermékeket növényi alapanyagokkal (pl. rizs vagy mandulaital) helyettesítjük, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.

Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.

Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!

Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó

Fotó: Pomaránski Luca

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr4318419155

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása