Előkészítés: 5 perc
Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: 1
Hozzávalók (6 adag):
5 dl tejszín
1 dl tej
6 evőkanál kukoricaliszt
6 evőkanál darált mák
2 evőkanál cukor
A tálaláshoz:
6 evőkanál csipkeíz
1 teáskanál mandulaforgács
Elkészítés:
- A tejszínt és a tejet összekeverjük és melegítés közben feloldjuk benne a cukrot.
- Habverővel elkeverjük benne a kukoricalisztet és a mákot, és takaréklángon, folyamatos keverés mellett besűrítjük.
- Azonnal poharakba adagoljuk, így hagyjuk kihűlni.
- Tálaláskor csipkeízt simítunk a tetejére és megszórjuk mandulaforgáccsal.
A klasszikus értelemben vett málé csak vízből és kukoricalisztből állt – ez egy mai étkezésben nem állná meg a helyét. A fenti átalakítással viszont egy meglepően finom krémdesszert, ami alapvetően gluténmentes – ha a tejtermékeket növényi alapanyagokkal (pl. rizs vagy mandulaital) helyettesítjük, a laktózérzékenyek is fogyaszthatják.
Ez a recept elsőként 2022-ben az 'Ízek, kincsek a varázslatos Szigetközből' című könyvben szerepelt, ahol 20 modernizált paraszti étel receptje jelent meg tőlem, de szerzőtársaim (Gondár Flóra, Gecsei Ádám, Ondré Péter) írásai nyomán megelevenik a térség múltja és jelene, Pomaránski Luca mesés fotói pedig segítenek abban, hogy ne csak a képzelőerőnkre hagyatkozhassunk.
Mindemellett mindenkit arra buzdítok, hogy kerekedjen fel és győződjön meg róla személyesen, milyen romantikus, szerethető vidék az ország legnagyobb szigete ott az országhatár észak-nyugati csücskében!
Szöveg és recept: Bezselics-Békési Ildikó
Fotó: Pomaránski Luca