A Két Cica Konyhája

Exkluzív vetítés Jón Kalman Stefánsson könyvadaptációjából

2024.10.24. 17:00
Exkluzív vetítés Jón Kalman Stefánsson könyvadaptációjából

unnamed_3.jpg

A Puskin moziban október 27-én vetítik a “Nyári fény, aztán leszáll az éj“ című könyv filmes feldolgozását.

Jón Kalman Stefánsson az egyik legismertebb izlandi író hazánkban, csak idén három könyve jelent meg magyarul: az Árkok az esőben, a Sárga tengeralattjáró és a Versek című kötetek. Az idén szeptember végén megrendezett 29. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon az író díszvendégként átvette a Budapest Nagydíjat.

Magyarul először, 2018-ban a Typotex Kiadó adta ki A halaknak nincs lábuk című kötetet, melyért a Nemzetközi Man Booker-díjra is jelölték. A Nyári fény, aztán leszáll az éj című regénye 2005-ben elnyerte az Izlandi Irodalmi Díjat, 2021-ben pedig megjelent magyarul a Typotex Kiadónál.

A Nyári fény, aztán leszáll az éj című könyvből a filmet Elfar Adalsteins író-rendező két éve készítette el. A magyar rajongók exkluzív, egyszeri vetítésen a Puskin moziban október 27-én nézhetik meg.

Miről szól a Nyári fény, aztán leszáll az éj?

Ha jól figyelünk, a falu talán elmesél néhány elmondatlan történetet. Egy fiatal igazgatóról, aki latinul álmodik, majd feláldozza családját és jólétét régi könyvekért és egy távcsőért; egy termetes férfiról, aki összeomlik a sötétség alatt, és a fiáról, aki gázlómadarakat farigcsál. A basszushangú gazdáról, aki szép kerítéseket húz fel, de a testi vágyaknak nem képes parancsolni, egy magányos markolósról, aki hétvégi kirándulást tesz Londonba, és egy régi Dodge 55-ösről.

Egy rövid szerep erejéig maga Jón Kalman Stefánsson is feltűnik a filmben.

Nyári fény, aztán leszáll az éj

Szereplők: Heida Reed, Ólafur Darri Ólafsson, Sara Dögg Ásgeirsdóttir, Þorsteinn Bachmann, Svandis Dora Einarsdottir, Sveinn Ólafur Gunnarsson, Siggi Ingvarsson

Rendező, forgatókönyvíró: Elfar Adalsteins Producer: Elfar Adalsteins Operatőr: David Williamson

Nyári fény, aztán leszáll az éj című regény 2021-ben jelent meg a Typotex Kiadó gondozásában.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1118715486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása