Tavaszi ízek a Kopaszi-öbölben - Bíró Dani új fogásai a Zazie-ban
Két hete, egy esős keddi estén tavaszi étlapkóstolón jártam - azóta hiszek a jobb idők eljövetelében: minden fogás kifogástalan volt, emellett tartogatott olyan újítást, ami magasabb szintre emelte az élményt - ezt nevezhetjük bátran Bíró Dani kézjegyének.
A tavasz frissessége és kreatív gasztronómiai megoldások találkoznak a tavaszi étlap legújabb fogásaiban. A séf most is a megszokott lendülettel és merészséggel nyúl az alapanyagokhoz, izgalmas ízkombinációkkal és meglepő textúrákkal hozva el a szezon legjavát a Kopaszi-öbölbe.
A téli és nyári időszak peremén lavírozva a levesek között hideg és meleg újdonságot is találhatunk. A tiszta meggy esszenciáját hordozó hideg meggyleves igazi telitalálat. Ebben a fogásban a leves meggysalátával, fekete fokhagymával, vörösbor géllel és intenzív gyümölcsös jegyekkel - mint a szeder és az áfonya - egészül ki.
Mellé érkezett egy igazi klasszikus, egy ismerős menzás hangulatú paradicsomleves kicsit újragondolva, ahol a sült paradicsom rengeteg zöldfűszerrel egészül ki. Betétként marinált-szárított paradicsom, angol zeller, lime, mustármag és sült zsálya került, hogy az élmény igazán teljes legyen. Az előételek terén a kacsamáj duó viszi a prímet, melynek egyik oldala egy klasszikusan elkészített kacsamáj, a másik fele pedig egy rusztikusabb változat, amiben szív, nyelv és egyéb kacsarész is található.
A comfort foodokra nagy hangsúlyt fektető Bíró Dániel séf a burgerek terén is nagyot álmodott. Az eddig hiánycikknek számító vega burger mostantól sült kecskesajttal, mézes kápiapaprikával, mézes-limos sajtkrémmel, marinált ecetes kápia paprika salátával, rukkolával és pirított dióval kápráztatja el még a húsimádókat is. Míg Surf and Turf burgere egy igazi tenger inspirálta kompozíció, amelyben a fokhagymás, füstölt paprikás ajoling, szarvasgomba-krém és jégsaláta találkozik tempurázott garnélával és friss narancsdarabokkal.
A lágyan omló pisztrángfilét sushi rizzsel tálalja egy kis lime-mal és yuzus beütéssel, melyet citrusos-olívaolajos petrezselyemsaláta és pirított vadrizs koronáz meg. Természetesen édesapja, Bíró Lajos által inspirált fogás is került fel az étlapra, a gulyásleves mellett így már a séflegenda ikonikus borjúpaprikása is választható barnavajas nokedlivel és lime héjjal, ami mögött nem bújik meg extra filozófia, nem ad helyet újragondolásnak,
„egyszerűen csak baromi jól meg van főzve.”
Az édesszájúaknak a séf Nagy Gergő cukrászmester legújabb desszertjét ajánlja, ami nem is illeszkedhetne jobban a környezetébe. A Dunakavics fantázianevet viselő édes alkotás egy tejcsokoládés mousse, amiben málnakrém, tejcsoki ganache, vaníliás tejszínhab és málnás gumicukor keveredik a lehető legjobb formában.
„A konyhánkban a nyitás óta erős a csapatszellem, aminek a motorja az, hogy ugyanazokért a célokért küzdünk. Próbálok minél jobb lenni abban, amit csinálok, és mindig többet és többet rakni bele. Szeretem, amikor egy konyhán rendesen megy a munka, én alapvetően a harmóniában hiszek. ”
– mondta Bíró Dániel a megújult menü kapcsán.
A Zazie új tavaszi menüje izgalmasan ötvözi a hagyományos és a modern gasztronómia elemeit, kihasználva a szezon friss alapanyagait és a séf merész, mégis harmonikus ízkombinációit. Ha egy igazán különleges tavaszi gasztronómiai élményre vágytok, érdemes tehát ellátogatni a Kopaszi-öbölbe!