Múzsáim ezúttal meglehetősen prózaiak voltak: a vendégségből megmaradt fehérbor, és a mélyhűtőből, a hűtőtakarítás során előkerült fagyasztott tárkony. De nem bántam meg, hogy nem dobtam ki őket: nem igazán tavaszi, de kellemes vacsora lett belőlük.
Hozzávalók:
- 500 g csiperke gomba, felszeletelve
- 500 g penne tészta
- 1 fej hagyma apróra vágva
- 1 ek. friss, vagy ½ mk. szárított tárkony
- 2 dl fehérbor
- 2 dl tejszín
- só, őrölt fehérbors
- 1 ek. vaj
A vajat egy serpenyőben felolvasztjuk, megpároljuk benne a hagymát, majd hozzáadjuk a felszeletelt gombát is. Sózzuk, borsozzuk, majd rövid idő múlva felöntjük a borral, és felforraljuk. Közben vizet forralunk, és a tésztát félig megfőzzük (a csomagoláson található útmutatás szerint, a főzőidő felénél leszűrjük). A fehérborban megpárolt gombához hozzáadjuk a tejszínt, belekeverjük a tárkonyt, majd a félig megfőzött tésztát, és lassú tűzön, együtt puhára főzzük az egészet, vigyázva, hogy a tészta ne ázzon szét, és a gomba is megőrizze az állagát. Azonnal tálaljuk.
