Tökös-mákos, diós-meggyes és túrós-málnás - neked melyik a kedvenced?
Nekem általában a rétes, ha nekiállnék a felsorolásnak, kiderülne, hogy én vagyok a rétesek Gombóc Artúrja... Az más kérdés, elkészíteni melyiket szeretem jobban: a hagyományos rétestészta több kudarcélményt tartogat, ha nem megfelelően választjuk a lisztet, és nekem még kizárólag zsírral sikerült kinyújtanom. A leveles tészta üzembiztosabb megoldás, ráadásul le lehet fagyasztani, így gyorsan "elkészíthető" ha arra van szükség. A leggyorsabb és legegyszerűbb persze mindkét esetben a bolti változat, ami ugyan távolról sem olyan finom, de a jól megválasztott töltelékekkel ezekből is születhetnek jó megoldások.
Így most a tésztakurzust kihagyva, csak a beltartalomra koncentrálok: bármelyik megoldást választjátok, garantált a siker!
1. Tökös-mákos
- 25 dkg friss gyalult tök
- 10 dkg darált mák
- 10 dkg vaníliás porcukor
A cukrot és a mákot összekeverve a kinyújtott tésztára szórjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a gyalult tököt is. Réteslapok esetében a lapokat egyesével kenjük át olajjal, különben elviselhetetlenül száraz, papírszerű lesz; a leveles tésztát nyújtsuk ki nagyon vékonyra, egyhén alálisztezve. Én ezeket a műveleteket mindig sütőpapíron szoktam kivitelezni, ezzel egyszerűen fel lehet tekerni a tésztát.
2. Diós-meggyes
- 25 dkg egész meggy
- 10 dkg darált dió
- 10 dkg vaníliás porcukor
Elkészítése ugyanaz, mint fent.
3. Túrós-málnás
- 15 dkg málna
- 10 dkg túró
- 1 dl tejföl
- 10 dkg vaníliás porcukor
- 1 citrom reszelt héja
A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citromhéjat összekeverjük, és rákenjük az előkészített réteslapra, majd rászórjuka málnaszemeket, és feltekerjük.
Sütési idő: 180 fokos sütőben 15 perc.
Elindult a Goldenblog szavazás: légy szíves, szavazz Te is a Két Cica Konyhájára a gasztroblogok közül: http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=2526 Előre is köszönöm! |