A Két Cica Konyhája

Három nyári rétes

Három nyári rétes

 

Tökös-mákos, diós-meggyes és túrós-málnás - neked melyik a kedvenced?

 

Nekem általában a rétes, ha nekiállnék a felsorolásnak, kiderülne, hogy én vagyok a rétesek Gombóc Artúrja... Az más kérdés, elkészíteni melyiket szeretem jobban: a hagyományos rétestészta több kudarcélményt tartogat, ha nem megfelelően választjuk a lisztet, és nekem még kizárólag zsírral sikerült kinyújtanom. A leveles tészta üzembiztosabb megoldás, ráadásul le lehet fagyasztani, így gyorsan "elkészíthető" ha arra van szükség. A leggyorsabb és legegyszerűbb persze mindkét esetben a bolti változat, ami ugyan távolról sem olyan finom, de a jól megválasztott töltelékekkel ezekből is születhetnek jó megoldások.

Így most a tésztakurzust kihagyva, csak a beltartalomra koncentrálok: bármelyik megoldást választjátok, garantált a siker!

 

1. Tökös-mákos

- 25 dkg friss gyalult tök

- 10 dkg darált mák

- 10 dkg vaníliás porcukor

A cukrot és a mákot összekeverve a kinyújtott tésztára szórjuk, majd egyenletesen elosztva rászórjuk a gyalult tököt is. Réteslapok esetében a lapokat egyesével kenjük át olajjal, különben elviselhetetlenül száraz, papírszerű lesz; a leveles tésztát nyújtsuk ki nagyon vékonyra, egyhén alálisztezve. Én ezeket a műveleteket mindig sütőpapíron szoktam kivitelezni, ezzel egyszerűen fel lehet tekerni a tésztát.

 

 

2. Diós-meggyes

- 25 dkg egész meggy

- 10 dkg darált dió

- 10 dkg vaníliás porcukor

Elkészítése ugyanaz, mint fent.

 

 

3. Túrós-málnás

- 15 dkg málna

- 10 dkg túró

- 1 dl tejföl

- 10 dkg vaníliás porcukor

- 1 citrom reszelt héja

A túrót, a tejfölt, a cukrot és a citromhéjat összekeverjük, és rákenjük az előkészített réteslapra, majd rászórjuka málnaszemeket, és feltekerjük.

 

 

 

Sütési idő: 180 fokos sütőben 15 perc.

 

 

Elindult a Goldenblog szavazás: légy szíves, szavazz Te is a Két Cica Konyhájára a gasztroblogok közül:  http://goldenblog.hu/szavazas.aspx?bId=2526

Előre is köszönöm!

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr423136421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Micir 2011.08.09. 13:35:37

Hmm... nyami :)
Nekem a meggyes kellene, foleg. Illetve, svabb szarmazasu fonokom sokszor kinalt szolos retessel de sajnos mar nem emlekszem a pontos receptre.
Na, az is finom!

Micir 2011.08.09. 13:36:55

@Micir: Bocs a hibaert de nem tudom szerkeszteni/javitani. :(

2011.08.09. 14:29:41

A meggyes és a túrós rétes:)
A nagymamám jut eszembe, aki még vászon abroszon nyújtotta az asztalon a rétestésztát...meggyes, almás, mákos...Jó lett volna megtanulni tőle:)

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2011.08.09. 15:23:49

Meggyes-mákos. (Pécs, Aranygaluska étterem.)
Nekem is nagyanyám csinál néha, talán legközelebb lesz is, amikor megyek.

csavarhuzo77 · http://csavarhuzo.blog.hu 2011.08.09. 15:40:19

bár még csak tökös-mákost ettem a felsoroltakból, garantáltan a túrós-málnás lenne a favorit

Müszélia 2011.08.09. 19:19:48

sós túrós-sajtos a legjobb.
süti beállítások módosítása