A Két Cica Konyhája

Vega-vigalom

2011.8.27. 07:40
Vega-vigalom

 

 

A Budai Várat erre a hétvégére sörisszák foglalták el, de a vegetáriánusok is fontos seregszemlét tartanak, stílusosan a Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett művelődési központban. 

 

Én is voltam vegetáriánus, mégpedig több alkalommal - tudom, hogy ez a kijelentés a vicces dolgokhoz tűnik közelebb állónak, de négy év a rekordom. Mivel e hosszú periódusnak úgy szakadt vége, hogy dühömben felfaltam egy egész grillcsirkét, mégpedig büntetlenül (semmi bajom nem lett, azt kellett megállapítanom a hasgörcsöket várva - melyek elmaradtak -, hogy négy éve nem éreztem ilyen jól magam). Nemrégiben egy társaságban szó esett a csirke, és más háziállatok levágásáról, és én őszintén bevallottam: bár falun nőttem fel, ha ez lenne az ára, többet nem ennék húst. Ekkor egy hozzáértő figyelmeztetett: ez esetben nekem nem lenne szabad húst ennem. Ez komolyan elgondolkodtatott, mert valójában igazat adok neki: tulajdonképpen álszent dolog, hogy nem ölnék meg egy állatot, ha egyébként megeszem. Mentségemre legyen mondva: soha nem ennék meg nyulat, őzet, vagy bármilyen jószágot, akivel egyébként barátkoznék. A többieket nem szeretném felsorolni, de a döntéssel várok addig, amíg tényleg rákényszerülök. De ha ellátogattok a fesztiválra, ott hasznos termékeket, ételkészítési technikákat tanulhattok, igazi hozzáértőktől.

 

Augusztus 27-28-a között immár tizenötödik alkalommal rendezik meg a VEGETÁRIÁNUS FESZTIVÁL-t, mely táplálkozási szakemberek előadásait, csoportos jógát, relaxációs- és táncfoglalkozásokat, valamint makrobiotikus és vegetáriánus ételkóstolókat, öko és bio szemléletű termékbemutatót kínál - nem csak vegetáriánusoknak! A két nap alatt lehetőség van természetgyógyászokkal folytatott konzultációra, lesz Aviva torna, arctorna, mandalafestés, gyöngyfűzés, vegetáriánus főzőverseny és számos zenei és tánc-előadás is. A fesztivált jelenlétével támogatja Harcsa Veronika, Hevesi Tamás és dr. Sütő Enikő, akik mind vegetáriánusok. A rendezvényre a belépés ingyenes!
 
 

Helyszín: Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központ (X. kerület, Szent László tér 7-14.). A teljes program: www.egeszsegvar.hu

11 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr1003182638

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kvadrillio 2011.08.27. 13:09:36

HÚST IS ESZEM.ZÖLDSÉGET IS ESZEM. GYÜMÖLCSÖT IS ESZEM.
TEJET NEM ISZOM, DE SAJTOT ESZEM.
TEHÁT NEM VAGYOK VEGETÁRIÁNUS.
ADDIG ÉLEK AMÍG ÉLEK, JÓL ÉRZEM MAGAM ÍGY.

FESZTIVÁLRA NYOMOROGNI VISZONT SOHA NEM FOGOK MENNI, MÁR CSAK AZÉRT SEM, HOGY AZ ÉN NYOMORGÁSOMMAL NE NÖVELJEM A FEZSTIVÁLSZERVEZŐK BANKSZÁMLÁJÁT !

egyébként sem szeretem a zsúfoltságot....:D

chipanddale74 · http://www.autosvilag.com 2011.08.27. 14:46:27

Vega az, aki titokban a spájzban eszi a rántott húst!

craslorg 2011.08.27. 15:28:40

@kvadrillio: Valóban nem kell növelni a bankszámlájukat! Igaz - mint a cikkben is említik -, a belépés díjtalan, tehát maximum az ottani kajákért kell fizetni, bár sokszor azt is önkéntes munkával, ingyenesen adják a résztvevők, hogy meg lehessen kóstolni, ki lehessen próbálni. Ne keverd egy abszolút profitorientált sör-, bor-, vagy pálinkafesztivállal, amikkel természetesen nincs semmi gond, csak épp a kétféle fesztiválnak semmi köze egymáshoz az anyagiak terén. ;)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2011.08.27. 15:29:09

...és aki ad az egészségére, nem akar állatokat kínozni, környezetet szennyezni, és csak úgy, nem egy akaratgyenge szenvedélybeteg gyilkos

Réka ‎ · http://blog.rekafoto.com/ 2011.08.27. 15:55:21

sose ertettem, miert kell a vega etkezest kotelezoen new age-marhasagokkal osszefuggesbe hozni.
A 'nem ennek nyulat, ozet' pedig meg ennel is nagyobb marhasag, mivel a vadhus a legfaszabb BIO es OKO (ha mar ennyire fontos) taplalek, garantaltan adalekmentes es szuletesetol halalaig boldog, szabadon maszkalo allatbol keszult, amely raadasul nem a sajat urulekeben fetrengve elektrosokkoltak halalra.A vadhus meno. A bambi meg a nyuszi cuki allatok, de erzelmi okok miatt inkabb az ipari sertest valasztani finoman szolva is megkerdojelezheto dontes.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.27. 17:10:10

Tőlem ez csak köpésre van, szinte szó szerint, de ez nem az én műfajom. Nem öltem még állatot, de ha ez lenne az ára, hogy jóllakjak, megtenném (persze élvezetből, fölöslegesen leöldösni, megkínozni már egy más kérdés, azt én is elítélem). Tudomásul kell venni, hogy az ember egy mindenevő állat. Nem kell húst hússal enni, meg lehet találni a megfelelő egyensúlyt, de a másik végletet se tudom hova tenni. Részemről a vegetarianizmust civilizációs hóbortnak tartom, aki akar, éljen vele, de ne akarjon megtéríteni.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2011.08.27. 17:12:12

@Fedor: Na jó, ezért ezen a "Nem öltem még állatot" kitételen finomítok: szúnyogot nyilván már csaptam le :-)

Deworde 2011.08.27. 20:26:11

A vegetariánusok alapvetően két etikai osztályba sorolhatók. Az egyik saját maga miatt lesz vega - ő akar egészségesebb lenni, tovább élni stb.
A másik csoport azért lesz vega, mert minél kevesebbet akar ölni.

Mivel a vegetáriánus fesztiválokra mindkét etikai csoportot szívesen látják, ezért olyan sokféle a program.

Megaztán pont ezeken a fesztiválokon egymás értékrendjét - szokásait megismerve át is veszeget az ember a többiek hóbortjaiból.

Ezért az ezobio ökobigyó.

2 cica, tetszik a blogod, időnként benézek, és sok a vega kaja itt :-)

MPL firstlady 2011.08.27. 20:48:11

kedves Bezselics Ildikó,

nem baj az, hogy moderálsz, szíved joga.

azért még egyszer ideírom, hátha túléli a reklámmal kapcsolatban vállalt kötelezettségedet.

ha mégsem, kérlek örökre tilts ki innen:)

vega, vegán, húsevő, nyerskoszton élő, makro vegyesen látogattunk ki a fesztiválra (hogy mivel voltunk elégedettek, nem sorolom, mert ez nem a reklám helye), és voltunk azon az egyöntetű véleményen, hogy a fesztivál színvonalát jelentősen rontotta az oda nem való 'kiállítók' (asztalfoglalók) megjelenése.

ha ez neked, vagy az oldalnak, aminek a linkjét betetted nem tetszik, nagyon sajnálom.

nekünk meg a rendezvény nem tetszett.

lehet gondolkodni, hogy kellene jövőre ezt releváns tartalommal megtölteni.

addig is: a vélemény szabad

HATTYU 2011.08.28. 11:31:31

@MPL firstlady: Kedves MPL firstlady!
Nem az a baj, hogy kommentelsz, az szíved joga, hanem az, hogy modortalanul, személyeskedő sértésekkel megtűzdelve teszed.
A rendezvénnyel kapcsolatban nincsenek marketing kötelezettségeim (mint ahogy a többi gasztronómiai fesztivállal sem, melyeket ajánlani szoktam) - egyszerűen közzé szerettem volna tenni egy lehetőséget azoknak, akiket érdekel. Mivel egy ajánló általában a rendezvényt megelőzően jelenik meg, nem vállaltam garanciát, hogy mindenkinek tetszeni fog.
Sajnálom, hogy nem azt kaptad, amit vártál - többet ne menj oda. ha pedig csak ebben a stílusban tudsz kommunikálni, vagy nem tetszik a tartalom, ide sem.
süti beállítások módosítása