A Két Cica Konyhája

Fahéjas almaleves

Fahéjas almaleves

 

 

"Az almaszósz, az almaszósz, ne hajíts bele galacsint, mert arra int a vén kalóz: jöhet utána palacsint!"
 
Ezt a bugyuta dalocskát már akkor is utáltam, mikor életkorom okán elvárható lett volna tőlem legalábbis némi tolerancia - de akkor is úgy gondoltam, hogy a szerző részéről nagyképűség volt magára nézve alkalmazni a költői szabadság elvét, és lehagyni a palacsinta végéről az 'a' betűt. Ez a sorvég akkor is fülön vág, ha csak eszembe jut.
 
De az almát szeretem, minden formájában, még nyersen is. Azon kívül, hogy nagyon sokrétűen felhasználható, az a csodálatos benne, hogy minden évszakban elérhető - egy néprajzi tanulmányban olvastam, hogy korábban Magyarországon annyi almafélét termeltek, hogy az év 365 napjára jutott friss gyümölcs. Most ha hatot fel tudok sorolni a piacon kaphatók közül, sokat mondtam.
 
Ez a leves egyik téli kedvencem: a fahéj és a calvados átmelegít, a karamellizált almaszeleteket majszolgatva pedig szertefoszlik minden ovis almaszósszal kapcsolatos kellemetlen beidegződés.
 
 
Hozzávalók:
-          1 kg alma + 2 darab gerezdekre vágva a „levesbetéthez”
-          1,5 l víz
-          2 evőkanál méz
-          2 deci tejszín
-          őrölt fahéj és szegfűszeg
-          100 g barna cukor
-          10 g vaj
-          3 cl calvados
 
         
A barna cukrot a felolvasztott vajban karamellizáljuk, és a két gerezdekre vágott almát átsütjük benne.
A többi  almát meghámozva, kicsumázva, feldarabolva feltesszük főni a fűszerekkel. Mikor megfőtt, pépesítjük, hozzákeverjük a tejszínt és a mézet.
Tálalás előtt hozzákeverjük a calvadost, és a karamellizált almagerezdekkel, fahéjjal meghintve tálaljuk.

 

 

12 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr153296727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaleves · http://almaleves.blog.hu 2011.10.12. 19:17:46

Az almaleves fahéjjal szerintem egyáltalán nem vicces. Pálinkával (almából) annál inkább.
A karamelizálás pedig visszásságokat szokott feltárni minden olyan esetben, ahol kreol férfiak mosolyognak szőke nőkre. íGY KÉRETIK VIGYÁZNI VELE!
A kannibalizmus pedig tudtommal törvénybe ütköző cselekedet, ezért most menekülésbe kezdek.

penelope garcia 2011.10.12. 23:42:48

A calvados feltétlenül szükséges? Mert kétlem, hogy árulnák 3 centes kiszerelésben, többet meg minek vennék, ha azt sem tudom, miféle alkohol is az.

Kövi 2011.10.13. 00:09:59

@penelope garcia: Nem tudom, milyen pontosan a Calvados, de talán almás-fahéjas Berentzennel is helyettesíthető. Az meg mifelénk a hölgyek kedvence, így később is jól jöhet. :-)

hagyma · http://hagyma.blog.hu/ 2011.10.13. 06:08:00

@penelope garcia: almapalinka
ajanlott olvasmany A diadaliv arnyekaban
a palacsint meg jo "a" nelkul is

doktorkotasz2 2011.10.13. 08:30:03

Ezt én nagyon fogom szeretni!
Nekünk pedig mindig van otthon egy ÜVEG calvados, mivel RobiCica nagyon szereti!
Azt gondolom - a fentiekre is tekintettel -, hogy RC is fogja szeretni ezt a levest, így a legközelebbi esős délutánon biztos, hogy megcsinálom!
Nagyon tetszenek a receptjeid,köszönöm!

Müszélia 2011.10.13. 08:55:45

a calvados az almaleves lényege. anélkül csak almakompót.

Müller őrmester 2011.10.13. 10:54:12

Nem lehet meglenni pia nélkül?

Ékszíj 2011.10.13. 11:59:50

Nagyon gusztusos. Szerintem a calvados nélkül is finom, meg az almakompót is finom!

Micirka 2011.10.13. 17:21:53

A fott alma az az egyik dolog, amit egyszeruen nem birok megenni. Nem tudom miert... :(

Coolhead 2011.10.13. 20:14:37

Ez nagyon fincsi!!!!!!
süti beállítások módosítása