A Két Cica Konyhája

Jókai bableves

Jókai bableves

 
 
 
Már megszoktam, hogy a tradicionális receptek afféle vitairatként működnek a blogon: bár a Jókai bablevesnek ismert az eredeti receptúrája, mindenki a sajátjára esküszik. Én sem teljesen a nagy író kedve szerint készítem - például nem habarom be a végén tejföllel. Ennek két oka van, egyik praktikusabb, mint a másik: először is nem mindenki szereti a tejfölt, másrészt ekkora mennyiséget képtelenség egy étkezésnél kivégezni, és tejföllel rövidebb ideig áll el. Biztosan lesznek még további véleménykülönbségek is, de gondoltam, elé megyek annak, aminek lehet… Az elkészítési ideje rövidnek nem mondható, de időnként megéri nekiállni, és tényleg szalonnával, kolbásszal és csülökkel a legjobb (ezek mellett a bab könnyű, diétás összetevőnek tűnik).
 
Hozzávalók
-         400 gramm száraz tarkabab
-         4 darab debreceni kolbász
-         1 db füstölt sertéscsülök (kb. 1,2 kg csonttal együtt)
-         kb. 2 liter víz
-         100 gramm zsírszalonna
-         80 gramm liszt
-         6 dl tejföl
-         4 sárgarépa
-         2 petrezselyemgyökér
-         1 közepes méretű zellergumó
-         2 fej vöröshagyma
-         2 babérlevél
-         só, paprika
-         3 gerezd fokhagyma
-         egy csomag petrezselyemzöld
-         ecet
A csipetkéhez:
-          1 tojás
-          1 csipet só
-          liszt, amennyit felvesz (az a lényeg, hogy viszonylag száraz, szabad kézzel „csipkedhető” állagú tésztát kapjunk)
 
 
A babot megmossuk, és egy éjszakára beáztatjuk. A csülköt puhára főzzük. A zsírszalonnát gyufaszál vastagságú csíkokra vágjuk, és zsírjára sütjük. Ezen pirítjuk meg az apróra vágott vöröshagymát, majd tovább pároljuk a karikára vágott, feldarabolt zöldségekkel együtt.
A babot az áztató lével együtt hozzáöntjük, a füstölt csülök levét leszűrjük (így megmenekülünk a belőle kifőtt zsír elfogyasztásától) és hozzáadjuk. Beletesszük a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk. Ha szükséges, teszünk hozzá még vizet, és addig főzzük, míg a bab megpuhul.
A kolbászt karikákra vágva megsütjük, a kolbászkarikákat félretesszük. A kisült kolbászzsírt felhasználva világos rántást készítünk: a zsírban megpirítjuk a lisztet, melyet pirospaprikával meghintünk, majd hozzákeverjük az összezúzott fokhagymát és az apróra vágott petrezselymet. A levesből kivett lével simára keverjük, majd hozzáadjuk a leveshez, és azt újra felforraljuk, közben belefőzzük a csipetkét is. (Általában kell hozzáönteni egy kis vizet is.)
Tálaláskor beletesszük a kockákra vágott, kicsontozott, lebőrözött csülökhúst és a sült kolbászkarikákat. Mi a tányéron alá szoktuk tenni a tejfölt, erre merjük rá a levest. Ecetet mindenki ízlés szerint tehet bele.
 

 

7 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr833359109

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Müszélia 2011.11.07. 10:00:09

bab és lencse szigorúan konzervből. különben órákig főzöm, és még mindig kopog. (igen, áztatás után is.) mit rontok el?

Dr.Betépett felhasználó 2011.11.07. 10:51:32

Ha babot akarsz főzni,ajánlom az Erzsike-babot.Beáztatni nem szoktam,mert addigra fől meg,mint a füstölthús,kb 2 óra.Beáztatva kb 40 perc.Fínom sűrű, izletes leve van.
Lencsét csak piacon vegyél,nagyszemű magyar lencse beáztatva max.1 óra.
Sose főzz konzervből.Tele van tartósítóval,és doboz íze miatt felejthető.

Dr.Betépett felhasználó 2011.11.07. 10:53:06

@Müszélia: Írtam Neked,nézd meg a blogban,nem váaszként küldtem :-( .

Zb74 2011.11.08. 10:20:42

"Én sem teljesen a nagy író kedve szerint készítem"

Ez egy understatement ;). Konkrétan köze nincs a Te receptednek a Jókaiéhoz. Abban ugyanis nem volt sem kolbász, sem csülök, sem zöldség; ellenben volt benne füstölt malacköröm (amihez persze mostanság nem olyan könnyű hozzájutni). Ettől még a Te bablevesed finom; mi is hasonlóképp szoktuk elkészíteni, csak nem nevezzük Jókai-bablevesnek.

férfi escort · http://www.ferfiescortvippartner.hu/ 2011.11.09. 10:41:43

Egy nagy kedvenc... Jól készíteni nem is könnyű. Mondjuk szerintem szentségtörés konzervből.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2011.11.10. 08:16:52

@Müszélia: Ki kell dobni. A bab kb. másfél évig fő meg, ha öregebb, esélytelen. Ez van akkor is, amikor a tavalyi babot belekeverik az ideibe, akkor minden tizedik szem kavics :) A konkrét okát megírhatná valaki. Üdv

Müszélia 2011.11.10. 16:48:36

@nomad: köszi, az ok valószínűleg a pénz körül keresendő. szemét hasznosítása, stb.
süti beállítások módosítása