Nem a menzás, hanem a spárgás változat, hozzá pedig tojáskrémmel töltött leveles tészta.
E ponton be kell vallanom egy súlyos gyengeségemet: én a menzás változatot is szerettem. Azt a mirelit kockarépából készült, zöldborsós vacakot, igen. Jó, ha nagyon csirizes volt a habarás, nem ettem meg, de egyébként minden további nélkül. Cukros volt ugyanis, és emiatt nekem ízlett. Nálunk otthon nem volt benne a menüben, úgyhogy nem volt összehasonlítási alapom, mikor pár éve kitaláltam, hogy főzök magamnak. Nos, az én változatomat (aminek az összetétele a tavasz előrehaladtával változik), a finomfőzelék esküdt ellenségei is kipróbálhatják. Ez itt az 1.0 verzió receptje: friss fehér spárgával és karfiollal készül. Mivel a menzán tükörtojással adták, nem szeretem hússal enni, inkább ezt a tojáskrémmel töltött "szerelmes levelet" találtam ki hozzá. Krémes, tejszínes, mézes - nagyon finom...
Hozzávalók:
- 3 zsenge sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 zsenge karalábé
- 1 kis fej karfiol, rózsáira szedve
- 1 csomó fehér spárga
- 1 kis fej hagyma
- 2 deci tejszín
- 1 evőkanál kukoricaliszt
- 1 tojássárgája
- 1 kávéskanál őrölt szerecsendió
- 1 csomó petrezselyem
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál vaj
- só
- 1 liter víz
A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk. Enyhén besózva a vajon, fedő alatt megpároljuk őket az egész hagymával együtt. Mikor levet enged, felengedjük a vízzel, és puhára főzzük. A tejszínt, a mézet, a tojássárgáját, a lisztet és a szerecsendiót egy kevés főzővízzel simára keverjük. A főtt hagymát kivesszük, hozzáadjuk a tejszínes keveréket, és együtt felfőzzük. A végén beletesszük a felaprított petrezselymet, és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk.
Tojáskrémmel töltött „szerelmes levél”
- 375 g leveles tészta
- 4 főtt tojás
- 1 csomó friss, zsenge zöldhagyma fehér része felkarikázva
- 1 evőkanál mustár
- só, bors
- 1 tojássárgája
A leveles tésztát kinyújtjuk és hat egyenlő kockára vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, kikeverjük a mustárral, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a hagymakarikákat. A keveréket egyenlően elosztva a tésztakockák közepére halmozzuk, és háromszög alakban félbehajtjuk őket. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A tavaszi főzelékhez tálaljuk.