A Két Cica Konyhája

Finomfőzelék, tavaszi kiadás

Finomfőzelék, tavaszi kiadás

 

Nem a menzás, hanem a spárgás változat, hozzá pedig tojáskrémmel töltött leveles tészta.

 

E ponton be kell vallanom egy súlyos gyengeségemet: én a menzás változatot is szerettem. Azt a mirelit kockarépából készült, zöldborsós vacakot, igen. Jó, ha nagyon csirizes volt a habarás, nem ettem meg, de egyébként minden további nélkül. Cukros volt ugyanis, és emiatt nekem ízlett. Nálunk otthon nem volt benne a menüben, úgyhogy nem volt összehasonlítási alapom, mikor pár éve kitaláltam, hogy főzök magamnak. Nos, az én változatomat (aminek az összetétele a tavasz előrehaladtával változik), a finomfőzelék esküdt ellenségei is kipróbálhatják. Ez itt az 1.0 verzió receptje: friss fehér spárgával és karfiollal készül. Mivel a menzán tükörtojással adták, nem szeretem hússal enni, inkább ezt a tojáskrémmel töltött "szerelmes levelet" találtam ki hozzá. Krémes, tejszínes, mézes - nagyon finom...

 

Hozzávalók:


-    3 zsenge sárgarépa
-    2 petrezselyemgyökér
-    1 zsenge karalábé
-    1 kis fej karfiol, rózsáira szedve
-    1 csomó fehér spárga
-    1 kis fej hagyma
-    2 deci tejszín
-    1 evőkanál kukoricaliszt
-    1 tojássárgája
-    1 kávéskanál őrölt szerecsendió
-    1 csomó petrezselyem
-    1 evőkanál méz
-    1 evőkanál vaj
-    só
-    1 liter víz

 

A zöldségeket megtisztítjuk és felaprítjuk. Enyhén besózva a vajon, fedő alatt megpároljuk őket az egész hagymával együtt. Mikor levet enged, felengedjük a vízzel, és puhára főzzük. A tejszínt, a mézet, a tojássárgáját, a lisztet és a szerecsendiót egy kevés főzővízzel simára keverjük. A főtt hagymát kivesszük, hozzáadjuk a tejszínes keveréket, és együtt felfőzzük. A végén beletesszük a felaprított petrezselymet, és tálalás előtt tíz percig lefedve állni hagyjuk.

 

Tojáskrémmel töltött „szerelmes levél”



-    375 g leveles tészta
-    4 főtt tojás
-    1 csomó friss, zsenge zöldhagyma fehér része felkarikázva
-    1 evőkanál mustár
-    só, bors
-    1 tojássárgája

 


A leveles tésztát kinyújtjuk és hat egyenlő kockára vágjuk. A főtt tojást felaprítjuk, kikeverjük a mustárral, sózzuk, borsozzuk, és hozzáadjuk a hagymakarikákat. A keveréket egyenlően elosztva a tésztakockák közepére halmozzuk, és háromszög alakban félbehajtjuk őket. A tetejét megkenjük a tojássárgájával, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük. A tavaszi főzelékhez tálaljuk.

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://ketcicakonyhaja.blog.hu/api/trackback/id/tr354354439

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.04.10. 09:36:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BigPi 2012.05.29. 14:07:32

Engem egy valami érdekelne. Honnan jött ez 375g tészta?
Már csak azért kérdezem, mert felénk egy levél tészta az 10 dkg-os. Egyáltalán közel négy levél tésztát, hogy tudsz egybe kinyújtani, vagy milyen vastagra?
Gondolom nem levestészta vékonyságúra, mert akkor körülbelül 2 négyzetméteres lesz.

Nagyon megtetszett a recept, ezért érdekel ennyire.
süti beállítások módosítása