Nem mára terveztem be ezt a receptet, de annyira nyomasztó ez az idő a ragyogó, nyári napok után, hogy változtatok a sorrenden (és éppen kanállal eszegetem a maradékot).
Sok tészta elkészítéséhez nincs szükség a tojásfehérjére – ebben a sütiben is a tetejére kerül. Így a finom, omlós kakaós tésztát olvasztott csokoládé és földimogyoró választja el a ropogós habcsókrétegtől. Aki jobban szereti, a mogyorót belekeverheti a tésztába is: mindenképpen egy egyszerű, mégis különleges desszertet kap.
Hozzávalók (25x25 centis sütőtálhoz):
- 170 g liszt
- 30 g kakaópor + 2 evőkanál a habhoz
- 150 g barna cukor
- 150 g vaj
- 1 teáskanál sütőpor
- 3 tojássárgája + fehérje
- 100 g fekete csokoládé
- 100 g sótlan földimogyoró
- 100 g porcukor
A lisztet, a kakaóport és a sütőport összekeverjük. A barna cukrot, a vajat és a tojássárgáját habosra verjük, majd hozzáadjuk a lisztes keveréket. A sütőtálba simítjuk, és 200 fokon 10 percig elősütjük, majd félig kihűtjük a tésztát.
A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, és az elősütött tészta tetejére kenjük. Rászórjuk a földimogyorót.
A tojásfehérjéből, a porcukorból és két evőkanál kakaóporból kemény habot verünk, amit ráöntünk a csokival-mogyoróval befedett tésztára.
160 fokos sütőben további 20 perc alatt készre sütjük.